Lomille lompsis!

Varusmiespalveluksesta sanotaan, että ylivoimaisesti pahimpia olisivat aamut. Minä sanon, että pahimpia ovat sunnuntai-illat viikonloppuvapaiden jälkeen.

Mitä voi sanoa varusmiehen viikon suosikkihetkeksi? Kyse on tietenkin lomille lähdöstä. Palvelustehtävät hoidettu, tupa siisti ja kaapit kuosissa. Komppanian päällikkö tallustaa kolmiriviin järjestyneiden varusmiesten eteen vieno hymynkare suupielissä. Hetken kaikki seisovat hiljaa asennossa, kunnes päällikkö avaa suunsa.

– Viikonloppuvapaille mars!

Varusmiehet ryntäävät vauhdilla pois kasarmirakennuksen pihasta. Näkymää juoksentelevista varusmiehistä voi verrata vauhkoontuneeseen härkälaumaan. Pysähtyä ei kannata, jotta ehtii ensimmäisenä joko bussiin tai parkkipaikalle.

Osassa varuskuntia lomille lähdetään muodossa marssien sujuvan lomille siirtymisen varmistamiseksi. Liikenteessä pitää ottaa jo rauhallisemmin oman sekä muiden turvallisuuden takaamiseksi. Taakse on kuitenkin jätettävä rakas kasarmirakennus, jota ei todellakaan tule ikävä.

Varusmiespalveluksesta sanotaan, että ylivoimaisesti pahimpia olisivat aamut. Minä sanon, että pahimpia ovat sunnuntai-illat vapaiden jälkeen. Ahdistus ei jää pelkästään sunnuntaihin, vaan vapaiden loppuminen raastaa koko loppuviikon ajan: perjantaina lomille lähtiessä varusmies kipuilee, miten käyttää kokonainen viikonloppu hyödyksi. Onhan kyse vain parista päivästä, jotka pitäisi teoriassa käyttää mahdollisimman tehokkaasti.

Lopputuloksena on joko kiireinen ja ohjelmaa täyteen ahdettu viikonloppu tai sitten täysin merkityksettömät pari päivää, jolloin varusmies on riutunut ahdistuksen kourissa. Jokainen vapaa viikonloppu on merkityksellinen, sillä todellinen piru pääsee valloilleen silloin, kun kuulee seuraavan viikonlopun olevan kiinni. Ärräpäät lentävät ilmoille siihen asti, kunnes hetkellisestä pettymyksestä päästään ylitse.

Sitten katse käännetään parin viikon päässä häämöttäviin viikonloppuvapaisiin. Paremmalta ne lomapäivät maistuvat viikkojen tauon jälkeen!

Todellisuudessa viikonloppuvapaat nostavat kuitenkin varusmiesten motivaatiota ja antavat mahdollisuuden ylläpitää ihmissuhteita palveluksen aikana. Siksi lomapäivistä hyötyvät sekä yksilö ja että puolustusvoimat.

Miten varusmiehille saadaan sitten mielekästä tekemistä vapaiden ajaksi? Esimerkiksi varusmiesalennusta saa osaan urheilu- ja kulttuuritapahtumista, mutta alennusten lukumäärä ei huimaa karvalakilla varustetun sotilaan päätä. Toisaalta asennon vastapainoksi tarvitaan yksinkertaisesti lepoa, myös viikonloppuisin.