Petteri Keskikuru

Kaartinjääkäri Henry Himanen tiesi jo reilusti ennen palveluksensa alkua hakevansa soittokuntaan.

Laulaen läpi palveluksen

Petteri Keskikuru

Viime vuoden heinäkuussa palveluksensa aloittanut kaartinjääkäri Henry Himanen kertoo varusmiespalveluksen tarjonneen hänelle keikkakokemusta, jollaista ei muualta olisi voinut saada.

Kaartinjääkäri Henry Himanen / Kaartin jääkärirykmentti / Laulaja / TJ 2

Aloitin P-kauden Vekarajärvellä pienellä jännityksellä tulevasta. Kelasin, että kavereita varmaan tulee ja kyllä kiinnosti mitä tulee tapahtumaan ja onko tämä liian rankkaa. Mutta kyllä siitä sitten selvittiin.

Aikaisemmissa saapumiserissä oli kavereita siviilistä, jotka olivat olleet Kaartin soittokunnassa. Tiesin siis jo reilusti etukäteen hakevani soittokuntaan. Tällä hetkellä palveluspaikkani on Kaartin soittokunnassa, ja toimin siellä laulajana. Palveluksen pituus on 255 päivää ja siitäkin on enää jäljellä vain 2 aamua.

Soittajaksi palveluksessa voi päästä kahdella tavalla. Talven saapumiserässä on Puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa etukäteen järjestetty koesoittotilaisuus Parolassa, ja sieltä on mahdollista päästä joko Puolustusvoimien varusmiessoittokuntaan, Kaartin soittokuntaan, tai muihin soittokuntiin. Kesän saapumiserässä pitää tulla vasta alokasjakson aikana käymään koesoittotilaisuudessa Kaartin soittokunnan tiloissa. Myös talven saapumiserässä voi päästä hakemalla A-jakson aikana, mutta suurin osa valitaan Parolan soittokokeesta.

Tavallinen päivä alkaa herätyksellä klo 5.30, josta lähdetään aamupalalle. Aamupalan jälkeen on hieman vapaa-aikaa, sillä varsinaiset palvelustehtävät alkavat yhdeksän jälkeen käskynjaossa Ruoholahdessa. Tämän jälkeen ei oikeastaan ole yhtään samanlaista päivää. Välillä treenataan yksin keikkoja varten, välillä neuvotellaan keikanjärjestäjän kanssa aikatauluista, välillä roudaus- ja nuotistohommia. Eli oikeastaan ei ole tavallista päivää.

Soittokunnassa olen saanut todella paljon keikkakokemusta, ja parhaimmillaan pari kolme keikkaa viikossa, joka on jotain mitä ei siviilissä voisi mitenkään saada. Ei keikoille noin vain päästä esiintyjäksi.