Roope Kontio/LPSSK

Konsertit keräsivät lähes täysiä katsomoja kaikilla paikkakunnilla.

Lapin sotilassoittokunta täyttää 50 vuotta

Aleksanteri Kekonen

Juhlavuoden kunniaksi soittokunta järjesti konserttikiertueen. Soittokunnan olemassaololla on suuri alueellinen merkitys koko Pohjois-Suomessa.

Sotilasmusiikin 200-vuotis juhlavuonna myös Lapin sotilassoittokunta täyttää pyöreitä vuosia. Juhlavuoden kunniaksi soittokunta järjesti konsertit Kajaanissa, Oulussa ja Rovaniemellä. Konsertit kattoivat Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnat eli soittokunnan koko Pohjois-Suomen kattavan laajan toiminta-alueen. Solisteina konserteissa oli tenori Pentti Hietanen ja Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

– Ammattiorkesterin olemassaolo Rovaniemellä tuo koko Pohjois-Suomeen valtavasti muunlaista musiikki- ja kulttuuritoiminnan synergiaa, kertoo Lapin sotilassoittokunnan päällikkökapellimestari, musiikimajuri Jaakko Nurila.

Musiikkimajuri Jaakko Nurila piti konserteissa puheen Lapin sotilassoittokunnan 50-vuotisesta historiasta. Kuva: Eric Telkkälä/LPSSK

Sotilassoittokunta on vuosien saatossa mahdollistanut puhallinopetuksen osaamisen alueella, koska soittokunnan soittajat ovat toimineet sivutoimisina soitonopettajina musiikkiopistossa. Lisäksi kaupunginorkesteri, joka tunnetaan Rovaniemellä nykyään Lapin kamariorkesterina, sai soittokunnasta soittajia riveihinsä, koska kaupunki ei pystynyt rekrytoida niin paljon opettajia ja muusikkoa.

– Isoin anti soittokunnan perustamisessa aikanaan oli musiikkielämän elävöittäminen alueella, Nurila korostaa.

Lapin sotilassoittokunnan toiminnan luonne on muuttunut vuosien saatossa. Aikaisemmin toiminta koostui pääasiassa varuskunnallisista tapahtumista ja maanpuolustushenkisistä juhlista, mutta nykyään toimintaan sisältyy myös nykymuotoista tapahtumatuotantoa ja konserttitoimintaa.