Kyberosaajien rekrytoimiseen suhtauduttava tosissaan

Kyberosaajien palkkaaminen tuottaa haasteita puolustusvoimissa. Osaajien rekrytoimisessa on kilpailtava yksityisen sektorin kanssa.

Maailman kehittyessä myös sodankäynti kehittyy. Puolustusvoimat, kaikkien muiden maiden asevoimien tavoin, haluaa panostaa jatkossa entistä enemmän niin kutsuttuun kyberturvallisuuteen.

Valtioneuvoston kyberturvallisuusstrategiassa yksi keskeisimpiä strategisia linjauksia on puolustusvoimien kyberpuolustuskyvyn kehittäminen. Tarkoituksena onkin palkata vuoteen 2024 mennessä 200 uutta kyberturvallisuuden osaajaa.

Kyberturvallisuudella tarkoitetaan sähköisen ja verkotetun yhteiskunnan turvallisuutta. Tarkoituksena on siis käytännössä turvata esimerkiksi pankkijärjestelmän tai matkapuhelinverkkojen toimivuus.

Keskisuomalainen uutisoi tammikuussa puolustusvoimien mahdollisesta ongelmista kyberturvallisuuden ammattilaisten, niin kutsuttujen kyberosaajien, palkkaamisessa. Jutussa kerrottiin puolustusvoimien suhtautuvan kyberturvallisuuteen asian tärkeyden vaatimalla huomiolla, mutta puolustusvoimien johtamisjärjestelmäpäällikkö, prikaatikenraali Mikko Heiskasen mukaan kyberosaajien rekrytoiminen tulee olemaan ongelmallista.

Heiskanen kertoo, ettei puolustusvoimilla ole varaa eikä halua lähteä palkkakilpailuun kyberosaajien tavoittelussa. Sen sijaan osaajia houkutellaan muun muassa sillä, että puolustusvoimissa saa tehdä asioita, jotka olisivat muualla "laittomia".

Palkkaustaso ei varmasti ole tärkein asia asiantuntijatyön mielekkyydessä. Mielestäni on kuitenkin absurdia ajatella, että esimerkiksi data-analytiikan ammattilainen valitsisi huonopalkkaisen työn puolustusvoimissa sen takia, että siellä pääsee harjoittelemaan muualla kiellettyjä asioita – vaihtoehtona kun voi olla hyväpalkkainen ja arvostettu unelmatyö maailmaa muuttavassa startup-yrityksessä.

Suomessa vallitsee muutenkin kova pula IT-alan osaajista. Muut yritykset voivat hakea ratkaisua ongelmaan ulkomailta, mutta puolustusvoimat voi ainakin toistaiseksi palkata ainoastaan Suomen kansalaisia.

Jos puolustusvoimat haluaa oikeasti kehittyä kyberturvallisuuden saralla, sen on palkattava alan huippuosaajia. On lähdettävä kilpailemaan yksityisen puolen yritysten kanssa.

IT-alan ammattilaisia houkutellaan töihin hyvillä työsuhde-eduilla ja -ehdoilla, arvostetulla työllä, etenemismahdollisuuksilla sekä korkealla palkalla. Näistä jokaiseen tulisi panostaa enemmän kuin osaajista kilpailevat yritykset.