Kesäkiertue valloitti Suomen

Puolustusvoimien kesäkiertue nähtiin kesäkuun aikana kymmenellä eri paikkakunnalla. Kiertue keräsi jälleen runsaasti yleisöä tutustumaan kalustoon ja nauttimaan soittokuntien musiikista.

Kesäkiertueella yleisölle on luvassa mahdollisuus tutustua moderniin varusmiespalvelukseen ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen sekä paikallisten joukko-osastojen kalustoesittelyihin ja toimintanäytöksiin. Tietenkin päästään myös syömään sotilaskodin munkkeja ja näkemään, miten niitä tehdään. Kalustoesittelyn päätteeksi nähdään lisäksi Hornet-monitoimihävittäjän ylilento.    

Tampereen kiertuepaikalla 6. kesäkuuta oli nähtävänä muun muassa panssarikalustoa, miehistönkuljetusajoneuvoja ja  lähivalvontatutka. Lisäksi nähtiin sotilaspoliisien toimintanäytös, jossa esiteltiin kohteen suojausta ja uhkaavan henkilön kiinniottoa.
– Pyritään antamaan nykypäiväinen kuva siitä, miten toimintaympäristö on kehittynyt puolustusvoimissa, miten kalusto on kehittynyt ja mitä työmahdollisuuksia tarjoamme, kertoo tapahtuman juontajana toiminut kapteeni Markus Hanska puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnan hallinto-osaston henkilöstösektorilta.
Kapteeni Hanska kertoo, että kesäkiertueessa on parasta se, että puolustusvoimat saa kontaktia ympäröivään yhteiskuntaan. Ihmiset tulevat kyselemään, ja pystytään välittämään tietoa ihmisille siitä millaista meillä maanpuolustus on tänä päivänä.
– Monilla vanhemman sukupolven ihmisillä on perinteinen armeijakuva sieltä omasta varusmiespalveluksestaan tai vastaavasta ja nyt yritetään tuoda sitä kuvaa tänne 2000-luvulle, Hanska selventää.

Yhtenä kiertueen ohjelmanumeroista toimii varusmiessoittokunnan Show Band.

Hanskan mukaan kesäkiertue antaa ihmisille hyvän kuvan nykypäivän puolustusvoimista ja normaaleille veronmaksajille vastinetta sille, miksi he maksavat veroja.
– Nyt pääsee tutustumaan ja kyselemään asiantuntijoilta, jotka esittelevät kalustoa ja toimintaa ja näkemään mihin verorahat oikeasti menevät.
Kesäkiertueilla nähdään myös 200-vuotisjuhlaansa viettävän sotilasmusiikkialan viihteellisten combojen, big bandien ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan Show Bandin konsertteja.

Ilmavoimien Big Bandin solistina esiintyi Suomi Love -ohjelmastakin tunnettu Osmo Ikonen, joka aloitti illan ohjelman menevällä soul- ja funk-musiikilla ja iki-ihanilla Suomi Love -ohjelmassakin kuulluilla rakkauslauluilla. Ikonen kertoo, että yhteistyö Big Bandin kanssa on toiminut erittäin hyvin.
 – Hieno bändi, soittotaitoa ja ammattitaitoa löytyy. Ne eivät aina kulje ihan käsi kädessä, mutta tässä tapauksessa ne kulkevat. On ollut todella hyvä meininki kaikin puolin ja mukavaa, Ikonen selventää.  
Ilmavoimien Big Bandin ja Osmo Ikosen jälkeen lavalle nousi Kaartin Combo, joka esiintyi heille normaalista poikkeavalla tavalla esittämällä Jamiroquai -bändin hittejä solistinaan Heini Ikonen.
Lopulta konsertti huipentui ikäluokkansa parhaista live-esiintyjistä kootun varusmiessoittokunnan Show Bandin spektaakkelimaiseen esiintymiseen, johon yleisökin lopulta liittyi täysillä mukaan ja joka sisälsi kappaleita laidasta laitaan aina nopeatempoisesta funkista ja rokista, hidastempoisiin rakkauslauluihin. Kappalelista ja esitys ei siis varmasti jättänyt ketään kylmäksi.

Osmo Ikonen suosittelee kesäkiertuetta kaikille vauvasta vaariin.

Kesäkiertue ja hyvä sää olivat houkutelleet paikalle Tampereella sankoin joukoin ihmisiä, jotka seurasivat tapahtumia mielenkiinnolla. Lämmin sää ja munkit olivat monen mukaan olleet syitä lähteä katsomaan kesäkiertueen tapahtumia.
– Kesäkiertueella on ollut tänään hyvin kuuma päivä ja on ollut hienoa tutustua erilaisiin standeihin täällä ja kalustoon perheen kanssa, kertoo kesäkiertuetta Tampereelle seuraamaan tullut Pinja Tawast.
Lappeenrannassa 5. kesäkuuta paikalle oli Osmo Ikosen mukaan saapunut viisi tuhatta ihmistä ja Tampereellakin oli ihmisiä niin paljon, että Laikunlavan keikkapaikka oli aivan täynnä esiintymisten aikana.
– Se on todella hienoa, että ihmiset ovat löytäneet tämän, mikä voi ehkä johtua kelistäkin osaksi, mutta hyvä näin, Ikonen kommentoi asiaa.

Ikonen suosittelee tapahtumaa aivan kaikille ja arvelee sen sopivan aivan kaikille iästä riippumatta.
 – Täällä lentsikat lentää ja helikopterit pauhaa ja täällä on hemmetin hyvää musaa ja uskon, että sopii ihan kaiken ikäisille. Tuolla oli eturivissä viisivuotias tyttö tanssimassa, ja heti vieressä 80-vuotias pappa joraamassa, mikä on hyvä merkki siitä, että kaikille on jotain, Ikonen kehuu.

 

Näköislehdet