Petteri Keskikuru

Varusmiehet nauttivat säästä huolimatta keikasta.

Kaartin soittokunnan varusmiesbändi esiintyi ensimmäistä kertaa

Viljami Kuusisto

Kaartin soittokunnan varusmiesbändi järjestää varusmiehille konsertteja Santahaminassa. Konserteissa huomioidaan eri koulutusosastot ja turvavälit, ja soittajat pääsivät viimeinkin esittelemään taitojaan varusmiehille.


Innokkaat varusmiessoittajat pääsevät vauhtiin Santahaminassa, kun Kaartin soittokunnan varusmiehet ja varusmiestoimikunta järjestävät yhteistyössä seitsemän konserttia muille varusmiehille. Soittajat saivat samalla hyvä harjoitusta esimerkiksi valo- ja äänitekniikasta sekä lavan rakennuksesta. Myös esiintymistaitoja tuli treenattua.

Huhtikuisessa illassa soivat räntäsateesta huolimatta tutut kappaleet, kun varusmiessoittajat päättivät yhdessä Kaartin jääkärirykmentin varusmiestoimikunnan kanssa järjestää varusmiehille konsertin. Illan aikana kuultiin esimerkiksi Toton Africa, Teflon Brothersin Maradona sekä Haloo Helsingin Texas.

– Kun lavalla on hyvä meininki, se välittyy yleisölle ja kun lavalla näemme, että yleisö viihtyy niin lavalla on mukavampi olla, kuvaa soittokunnan laulaja Jukka Pesonen.

Tunnelma keikoilla oli räntäsateesta huolimatta hyvä ja varusmiehet alkoivat tanssimaan ja laulamaan tuttujen sävelten tahtiin. Eräänkin keikan päätteeksi soittajilta vaadittiin lisää kappaleita.

Koronavirustilanteen vuoksi varusmiesbändin keikat ovat olleet vähissä. Soittajat olivatkin hyvin innostuneita päästessään soittamaan yhdessä yleisölle.

– Tämä oli ihan positiivinen yllätys, sillä tämä oli uuden miehistön ensimmäinen varsinainen keikka. Oli mukava päästä soittamaan täällä, koska siviilikeikat on peruttu, kertoo soittokunnan basisti Paavo Vuolteenaho.


 
Idea keikan järjestämiseen tuli alun perin soittajilta ja tähän ideaan KJTK (Kaartin Jääkäritoimikunta) lähti halukkaasti mukaan. 

– Idean takana oli halu viihdyttää varusmiehiä näinä haastavina aikoina ja tarjota vaihtoehto saaren sisäisten iltavapaiden viettämiseen, varusmiestoimikunnan varapuheenjohtaja Topias Tiainen kertoo.

Keikkojen järjestelyissä oli pieniä haasteita, jotka johtuivat pääosin koronan tuomista rajoituksista. Myös uudet lomajärjestelyt tekivät konsertin aikatauluttamisesta ja suunnittelusta vaikeaa. 

Korona otettiin hyvin huomioon keikan järjestelyissä. Keikalle saapui vain yksi yksikkö kerrallaan ja yksikön sisällä varusmiehet pysyivät omissa lomaryhmissään. 

– Varusmiehiä kehotetaan myös pitämään etäisyyttä oman osastonsa varusmiehiin ja olemaan erityisen tarkkoja, jotta lisäkontakteilta vältytään, Tiainen kuvaa. 

KJTK:n rooli keikkojen järjestämisessä oli pääasiallisesti käytännön asioiden järjestäminen, kuten aikataulujen tekeminen sekä varusmiehille keikasta tiedottaminen. Paikalle oli myös saatu sotilaskotiauto, jonka edessä sotilaskotisisaret grillasivat ja myivät makkaraa.