Antti Virtanen

Juhlavassa tilaisuudessa kuultiin paljon hienoa musiikkia ja käytiin esimerkiksi kuvakollaasein läpi Kaartin soittokunnan historiaa.

Juhlakonsertissa palkittiin vuoden sotilasmuusikko

Janne Jussila

Musiikkimajuri Juha Ketola palkittiin eilen vuoden sotilasmuusikkona Kaartin soittokunnan 200-vuotisjuhlakonsertissa. Helsingin musiikkitalolla juhlittiin soittokunnan pitkää historiaa musiikin ja lyhytelokuvan keinoin.

Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestari, musiikkimajuri Juha Ketola palkittiin eilen vuoden sotilasmuusikoksi juhlavissa tunnelmissa Helsingin Musiikkitalolla Kaartin soittokunnan 200-vuotiskonsertissa.

– Palkinto tuli yllätyksenä. Olen todella iloinen tästä huomionosoituksesta. Tämä on hieno tunnustus pitkäjänteisestä työstä sotilasmusiikin parissa, Ketola toteaa.

Ketola on toiminut aiemmin muusikkona Laivaston soittokunnassa, kurssiosaston johtajana Sotilasmusiikkikoulussa sekä päällikkönä ja kapellimestarina puolustusvoimien varusmiessoittokunnassa, Kainuun sotilassoittokunnassa ja Lapin sotilassoittokunnassa. Ilmavoimien soittokunnan kanssa hän on luotsannut kovatasoista orkesteria myös kansainvälisiin tapahtumiin ja yhteistyöhön.

Palkintoa on jaettu jo kolmen vuosikymmenen ajan vuodesta 1990. Eilen palkinnon luovutti Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä. Samassa tilaisuudessa juhlistettiin Kaartin soittokunnan 200 vuotta kestänyttä toimintaa. Hienon musiikin lisäksi konsertissa käytiin läpi soittokunnan historiaa valkokankailla esitettyjen lyhytelokuvien muodossa.

– Kun opiskelin kapellimestariksi, historia oli mukana opiskelukokonaisuudessa. Sotilasmusiikin historian tuntemus valottaa ja antaa syvyyttä sotilasmusiikin kokonaiskuvaan. On hyvä tietää historian vaiheet ainakin pääpiirteittäin, Ketola tähdentää.

Kaartin soittokunnan rinnalla kuultiin myös Akademiska Sångföreningen -kuoroa, joka on Suomen vanhin yhä aktiivinen kuoro.

Kaartin soittokunta on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ammattiorkesteri. Se perustettiin 1. huhtikuuta 1819 Parolaan. Vuonna 1848 se ensiesitti Maamme-laulun Kumtähden kentällä. Nykyään se on puolustusvoimien edustussoittokunta.

Tilaisuudessa myös luettiin presidentti Sauli Niinistön lähettämä onnittelukirje. Kirjeessä Niinistö nimitti Kaartin soittokuntaa tasavallan presidentin edustussoittokunnaksi.

– Sotilasmusiikilla on hyvin tärkeä rooli puolustusvoimissa. Varsinkin Kaartin soittokunta on keskeinen, sillä osallistumme paljon valtiollisiin tilaisuuksiin, korostaa Kaartin soittokunnan päällikkökapellimestari, musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola.

Konsertissa solistina esiintyi entinen Kaartin pataljoonan soitto-oppilas ja nykyinen Oulu Sinfonian pasunisti Jukka Myllys, joka on aiemmin itsekin tullut valituksi vuoden sotilasmuusikoksi. Konsertissa hän soitti soolosoitintaan baritonitorvea.

– Sotilasmusiikki on hyvin olennainen osa suomalaista musiikkihistoriaa. Kun ajatellaan pelkästään musiikillista kehitystä siitä, kun tulin soitto-oppilaaksi vuonna 1980, niin harppaus on ollut valtava. Soittokunta on aivan vertailukelpoinen mihin tahansa maailman ammattiorkesteriin, Myllys painottaa.