Puolustusvoimat

Harjoituksessa Hornetit käyttävät myös omasuojaheitteitä eli soihtuja.

Ilmataktiikka 19 -harjoitus painottuu tulenkäytön harjoitteluun

Kirmo Liukko

Ilmataktiikka 19 -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu yli kolmannes Suomen Horneteista.

Taktisen ja taisteluteknisen osaamisen kehittämiseen keskittyvään Ilmataktiikka 19 -lentotoimintaharjoitukseen osallistuu ilmavoimien lisäksi joukkoja maavoimista. Harjoituksen päätavoitteena on ilmapuolustuksen ja tulenkäytön harjoittelu ja kehittäminen.

– Harjoitukseen osallistuvalle henkilöstölle on luotu taktisesti haasteellinen, realistinen, monipuolinen ja dynaaminen toimintaympäristö, joka mahdollistaa harjaantumisen poikkeusolojen tehtäviin, harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Mika Kulkas muotoilee.

– Ilmataktiikassa tavoitteet on pilkottu pienempiin osakokonaisuuksiin, jotka on kohdennettu nimenomaisesti ilmapuolustuksen osatekijöiden kehittämiseen päivä- ja kierroskohtaisilla tilannekuvauksilla ja tavoitteilla, Kulkas avaa harjoituksen sisältöä.

Ilmataktiikka 19-lentotoimintaharjoitus alkoi maanantaina 15. huhtikuuta ja päättyy torstaina 18. huhtikuuta. Mukana harjoituksessa on 26 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi Pilatus PC-12NG -yhteyskonetta ja yksi CASA C-295M -kuljetuskone.

Ilmavoimat tukeutuu Rovaniemen, Oulunsalon ja Rissalan tukikohtiin. Pirkkalan tukikohdasta käsin harjoituksessa on mukana Hornet-koelentotoimintaa.

– Ilmavoimien Hornet-koelentotoiminnalla tuetaan suorituskyvyn kehittämistä arvioimalla käytettävien taktiikoiden ja taistelutekniikoiden sekä järjestelmien toimivuutta haastavassa toimintaympäristössä, Kulkas taustoittaa.

Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 500 henkilöä. Varusmiehiä on mukana harjoituksessa lentokaluston tukeutumiseen ja tukikohtatoimintaan liittyvissä tehtävissä, kuten apumekaanikkoina sekä ilmataisteluase- ja polttoainehuoltomiehinä.

Maavoimista harjoitukseen osallistuu ilmatorjuntayksiköitä Panssariprikaatista ja Jääkäriprikaatista.

– Puolustushaarojen yhteistoiminnassa painotetaan ilmapuolustuksen tulenkäytön harjoittelua luomalla yhteinen eri tason koulutus- ja kehittämistarpeita palveleva toiminta- ja harjoitusympäristö, Kulkas luonnehtii.