Anttoni Kangastie

Alikersantti Eemil Praks korostaa johtamistaitojen hyödyllisyyttä tulevaisuuden työelämässä.

Helikopteriapumekaanikkoa ei korona huoleta

Joakim Kullas

Rajavartiolaitoksella palveleva alikersantti Eemil Praks on sopeutunut hyvin varusmiesten uusiin lomajärjestelyihin. Mielekäs palvelustehtävä pitää huolen jaksamisesta myös poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Alikersantti Eemil Praks / helikopteriapumekaanikko / Kaartin Jääkärirykmentti, Santahamina / TJ 87

"Palvelukseni helikopteriapumekaanikkona on sujunut tähän asti todella hyvin. Olen oppinut paljon uusia asioita lentotekniikasta, esimerkiksi aerodynamiikasta ja lentokoneiden ja ilmailun toiminnasta sekä niihin liittyvistä järjestelyistä. Pääpalvelukseni tapahtuu Vartiolentolaivueessa Rajavartiolaitoksen lentävällä osastolla, missä autan mekaanikkoja helikoptereiden korjaamiseen liittyvissä tehtävissä.

Yksi parhaimmista ja mieleenpainuvimmista kokemuksistani intissä on se, kun kävelin ensimmäistä kertaa lentokonehalliin Tikkakoskella ja näin Hornet-hävittäjän kaikessa komeudessaan. Nykyisessä palvelustehtävässä pääsee myös tekemään oikeita hommia ja saa kokea olevansa hyödyllinen osa Vartiolentolaivuetta. Huonoimmat kokemukset löytyvät alokaskaudelta, kuten varmasti myös monella muullakin. 

Ennen inttiä kävin lukion ja kirjoitin ylioppilaaksi hyvillä papereilla. Kotiutumisen jälkeen kolkuttelee opiskelupaikka Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan linjalla, johon minut valittiin suoraan lukion jälkeen. Odotan, että johtajakouluksestani olisi hyötyä tulevaisuuden työelämässä ja se näyttää hyvältä ansioluettelossani. Johtajakoulusta suorittaessani yllätyin, kun tajusin sen sopivan aukottomasti myös siviilimaailmaan. 

Aliupseerikoulu ei nimittäin ollut pelkkää käskyttämistä, vaan siellä koulutettiin omasta porukasta huolehtimista sekä motivaation ja jaksamisen ylläpitämistä. Myös oman johtajuuden kehittäminen ja positiivisten suhteiden luominen alaisiin on eräs parhaista oppimistani taidoista. Olen suuntaamassa insinöörialalle, joten palveluksestani helikopteriapumekaanikkona on tulevaisuudessa varmasti hyötyä. 

Nykyiset koronaviruksen takia tehdyt lomajärjestelyt eivät ole itseäni haitanneet, vaikkakin viikon lomilta palvelukseen palaaminen tuntui hieman rankalta. Unirytmi menee helposti sekaisin kotona ollessa, mutta pitkä loma antaa onneksi mahdollisuudet viettää kunnolla vapaa-aikaa. 

Kaartin jääkärirykmentissä on todettu koronatartunta, joten virus on tullut lähemmäksi kuin uskottiin. Omissa tehtävissäni tilanne saattaa aiheuttaa yllättäviäkin tilanteita ja muutoksia tuttuihin käytäntöihin. Vaikka tartunta on ilmennyt omassa varuskunnassani, en koe oloani turvattomaksi tai ahdistuneeksi. Korona leviää jos on levitäkseen, mutta teemme kaiken voitavamme ja jatkamme inttielämää normaalisti."