Aatu Heikkonen

Sapeli 2 -harjoitus on sisältänyt vauhdikkaita hetkiä ympäri Uuttamaata.

Harjoittelua tunteella loppuun asti Sapeli 2 -taisteluharjoituksessa

Elias Hirvikoski

Haastavaa metsämaastoa ja taistelua rakennetussa ympäristössä. Kaartin jääkärirykmentin meneillään oleva harjoitus näkyy ympäri Uuttamaata.

Joukot valmiina etenemään. Käskystä lähdetään. Tarkoituksena on harjoitella taistelua rakennetulla-alueella. Kohde: Merikasarmi, Upinniemen varuskunta-alueella.

Merikasarmi on näkyvissä ja kaupunkijääkärit etenevät panssariajoneuvon suojassa kohti rakennusta. Valmiina eristämään rakennus.

Kaupunkijääkärijoukot etenivät Merikasarmille Panssari-Sisun suojaamana.

Kyseessä on Sapeli 2 -taisteluharjoitukseen kuuluva harjoituspäivä Upinniemessä. Sapeli 2 on Kaartin jääkärirykmentin oma taisteluharjoitus, johon osallistuu noin 1000 henkilöä, joista 351 on reserviläisiä.

Harjoitus on Uudenmaan puolustukseen keskittyvälle Kaartin jääkärirykmentille tyypillinen. Rykmentin komentaja ja harjoituksen johtaja, eversti Petteri Tervonen kertoo harjoituksen kuvaavan hyvin Kaartin jääkärirykmentin normaalitilannetta.

– Toimimme varsin laajalla alueella ja joukot ovat eri paikoissa sirpaleisesti. Paljon pieniä asioita tapahtuu eri puolilla Uuttamaata ja se tuo omat haastensa tähän harjoitukseen, Tervonen selventää.

Harjoitus koostuu erilaisista sarjoista monia tapahtumia eri puolilla Kaartin jääkärirykmentin toiminta-aluetta.

Torstaina 29. marraskuuta osana harjoitusta kaupunkijääkärijoukkue, vahvistettuna tulitukiryhmällä ja spol-joukkueella harjoittelivat Upinniemen Merikasarmilla. Sapeli 2 -harjoitus näkyykin ja kuuluu ympäri Helsingin seutua. Joukot harjoittelevat Upinniemen lisäksi muun muassa Askolan, Espoon, Hangon, Helsingin, Keravan, Porvoon, Tuusulan ja Vantaan alueilla.

Laajalle levittyvää harjoitusta voisi kuvitella haasteelliseksi, mutta Kaartin jääkärirykmentti pitää hyvin joukkojen ohjat käsissään. Tervosen mukaan harjoitus on sujunut hyvin.

– Harjoitus on mennyt suunnitelman mukaan. Minua itseäni on ilahduttanut se asenne, millä meidän varusmiehet ja ennen kaikkea tänäänkin palvelukseen tulleet reserviläiset ovat harjoitukseen tulleet. Osa reserviläisistä on vieläpä kotiutunut vasta tänä vuonna. Mukava seurata hyvällä asenteella toimivia joukkoja.

Sapeli 2 harjoitukseen kuulunut kaupunkijääkärijoukkueen harjoituspäivä Upinniemessä sujui myös erinomaisesti.

Joukkueenvarajohtaja, upseerikokelas Tiesmäki ja joukkueenjohtaja, upseerikokelas Hyvönen kommentoivat kaupunkijääkärijoukkueen tehtävänä olleen Merikasarmin eristys tulitukiryhmän avustuksella. Sotilaspoliisijoukkue otti rakennuksen haltuun muiden joukkojen tukiessa. Tehtävä sujui hyvin: kukaan ei ainakaan päässyt pois eristyksen puristuksista.

 Joukkueenjohtaja, upseerikokelas Hyvönen ja joukkueenvarajohtaja, upseerikokelas Tiesmäki osallistuivat Sapeli 2 -harjoituksessa Merikasarmin eristämiseen.

– Vihollinen saatiin tuhottua ilman omia tappioita, Tiesmäki lisää.

Päivän harjoitus oli kaupunkijääkäreille tuttua hommaa.

– Oli ihan perusveto, ollaan tulitukiryhmän kanssa aiemmin harjoiteltu yhteistoimintaa, mutta ei oltu vielä sotilaspoliisien kanssa harjoiteltu, joten nyt saatiin heidätkin mukaan meidän harjoitukseen. Hekin pääsivät tekemään nimenomaan niiden ykkösjuttua eli kiinniottoa. He sitten vyöryttivät tuon rakennuksen ja nappasivat sieltä kiinni tarvittavat, Hyvönen selostaa.

Upseerikokelaiden ja heidän joukkojensa osalta harjoitus alkoi maanantaina 26. marraskuuta ja päättyy 3. joulukuuta maanantaina.

– Maanantaista asti ollaan koko ajan vaihdettu paikkaa, suoritettu tehtäviä ja sitä jatkuu seuraavaan maanantaihin asti, Tiesmäki täsmentää.

Jo useamman päivän eri paikoissa kestänyt 1/18 saapumiserän johtajien ja 2/18 saapumiserän puolen vuoden miehistön päätösharjoitus on kaikin puolin sujunut kaupunkijääkärijoukkueenkin osalta hyvin.

– Koko harjoitus on mennyt ihan viimeisen päälle meidän osalta. Ei ole ollut mitään isoja ongelmia. Kaikki asiat mitä ollaan tehty ollaan tehty tunteella ja loppuun asti, Hyvönen kertoo.

Loppuharjoitukseen upseerikokelaat olivat johdattamassa joukkojaan hyvällä otteella.

– Fiilis vain tästä koko ajan paranee kun harjoituspäivät vähenevät, Hyvönen naurahtaa.

– Just näin, Tiesmäki komppaa.

Sapeli 2 -harjoitukseen Kaartin jääkärirykmentin lisäksi osallistuu joukkoja Uudenmaan prikaatista ja Rannikkoprikaatista.

– Meillä on yhteistoimintaa Uudenmaan prikaatin ja Rannikkoprikaatin kanssa, sekä joukkojen että esikuntien kesken. Olen ollut seuraamassa sitä yhteistoimintaa. Se on erittäin hyvin onnistunutta ja tukee kaikkien joukko-osastojen joukkojen kouluttamista, harjoituksen johtaja, eversti Tervonen toteaa.