Aatu Heikkonen

Kersantti Valtteri Välimäki suunnittelee hakevansa sopimussotilaaksi.

Joukkueen johtaminen on kunniatehtävä

Elias Hirvikoski

Kersantti Valtteri Välimäki toimii joukkueenjohtajana Suojelukomppaniassa Porin prikaatissa Säkylässä. Palvelustehtävä joukkueenjohtajana on haastava, mutta Välimäki kokee sen kunniatehtäväksi.

Valtteri Välimäki / Kersantti / Porin prikaati, Säkylä / TJ 16

"Suojelualiupseerikoulu harjoittelee tulevaa johtajakautta varten ja me koulutamme oppilaita kaikissa meidän aselajin eli suojelulinjan koulutuksissa. Olemme kouluttajia asioissa, joita me kävimme läpi oman AUKin aikana; suojelutiedustelua ja palomieshommia eli raskaspelastusta. Apukouluttajina valvomme kaikkea, mitä aliupseerioppilaat tekevät ja käytännössä emme jätä heitä koskaan keskenään. He ovat koko ajan meidän valvovan silmän alla.

Parasta tehtävissäni on se, että minulla ja kollegallani, alikersantti Jalavalla on todella paljon vastuuta. Meille annettu vastuu on tietenkin sellainen pieni kunnianosoitus, niin sanotusti kunniatehtävä.

Me toimimme joukkueenjohtajana ja varajohtajana, emmekä tee samoja tehtäviä kuin miehistö. Siinä mielessä meillä onkin vähän rennompaa. Toki haasteita on paljon, kun esimerkiksi kumpikaan meistä ei ole käynyt reserviupseerikurssia, joten meidän pitää opetella todella paljon joukkueen johtamista ja varajohtamista.

Joukkueen johtamisen harjoittelu on ollut haastavinta siltä pohjalta, että en ole käynyt siihen vaadittavaa varsinaista koulutusta.

Ennen armeijaa olin suorittanut peruskoulun, lukion ja käynyt töissä. Minulla ei ole mitään isompaa työtaustaa, ei mitään ammattia tai muuta tälläistä – oikeastaan minulla on elämä ihan auki. Varmaan palveluksen jälkeen laitan hakemuksen tänne sopimussotilaaksi. Se on alustava suunnitelma, mutta haen samalla siviilistä töitä."