Nea Holopainen

Lauri Olejniczakin työnkuva on monipuolinen.

Graafikolla on kädet täynnä tekemistä

Konsta Leikas

19-vuotias kaartinjääkäri Lauri Olejniczak suorittaa palvelustaan Maanpuolustuskorkeakoulun graafikkona. Graafikon tehtävät ovat maistuneet nuorelle miehelle.

Graafikko /Lauri Olejniczak / MPKK / Kaartin jääkärirykmentti /TJ 100

Graafikon homma on ollut ihan mukavaa, me teemme järkevää ja tärkeää työtä. Olen muun muassa tehnyt postereita, mainoksia ja dioja puolustusvoimien kansainvälisenkeskuksen 50-vuotisseminaarille. 

Olin siviilissä kiinnostunut graafikon tekemisistä. Hain korkeakouluun opiskelemaan mainonnansuunnittelua. Sain kuulla, että intissä pystyy hakemaan graafikoksi ja laitoin hakemuksen heti eteenpäin.

Kaikki pääkaupunkiseudun erityistehtäviin valikoidut sotilaat majoittuvat kuljetuskomppaniaan kuuluvan erikoiskomennusjoukkueen kasarmissa Santahaminassa. Olen ollut tyytyväinen uuden joukkueeni meininkiin. Täällä on rennompaa kuin muualla intissä, mutta vastuu on myös suurempi. Homma pelaa, kun huolehditaan omista tekemisistämme. Sotilaallisuus ei kuitenkaan ole unohtunut uudesta huolimatta. Meillä on kerran kuukaudessa koulutuspäiviä, joissa teemme sotilaalle tyypillisiä hommia aseenkäsittelystä taisteluammuntoihin. Normaalisti olemme toimistolla töissä. Suosikkikoulutukseni tähän mennessä on ollut TRA:n (taistelu rakennetulla alueella) koulutus.

Meillä on todella hyvät työkaverit ja mahtava ilmapiiri. Esimiehemme ovat päteviä ja ruoka on todella hyvää. Onhan tämä voittava paikka kaiken kaikkiaan. Työpäivät sujuvat sutjakkaasti kun kädet ovat täynnä tekemistä. Normaalina päivänä tulen kahdeksaksi toimistolle. Tarkistamme uudet sähköpostit ja katsomme, mitä töitä meillä on. Yleisimmät tehtävämme ovat eri julisteiden suunnittelua tai tiedotteiden tekemistä.

Pidempiaikaisiakin projekteja mahtuu joukkoon mukaan.  Kyberkäsikirjan taittaminen ja suunnittelu, sekä MPKK:n oma lehti Defensor pitävät kiireisinä, jos ei ole tullut muita toimeksiantoja. Hienointa graafikon tehtävissä on ollut oman kädenjäljen näkeminen kasarmin ja muonituskeskuksen seinillä. On mukavaa nähdä oma työ esillä eri puolilla käytäviä, siitä tulee hyvä mieli. 

Alokkaat olkaa motivoituneita ja kiinnostuneita, panostakaa hakemukseen ja olkaa innoissaan graafikon tehtävistä. Älkää vetäkö hakemusta tai haastattelua reisille, hän painottaa. Kokemuksesta on hyötyä näissä hommissa, mutta työnäytteet ovat vain hyvä bonus, eivät kynnys paikan saamiselle. En ole katunut tänne hakemista kertaakaan. Täältä saa tärkeää työkokemusta ja automaattiset suositukset alan tehtäviin. Nämä ovat aivan parhaita hommia, mitä intissä voi mielestäni tehdä