Nea Holopainen

Aino-Liisa Rasku on vihdoin päässyt toteuttamaan unelmansa suorittaa naisten vapaaehtoinen asepalvelus.

Erottamaton kaksikko

Aleksanteri Kekonen

Jääkäri Aino-Liisa Rasku suorittaa varusmiespalveluksensa sotakoiranohjaajana. Parasta palveluksessa on yhdessä koiran kanssa tekeminen. Raskun nimikkokoira on 6-vuotias saksanpaimenkoira nimeltä Källi.

Jääkäri Aino-Liisa Rasku / Sotakoiranohjaaja / Porin prikaati, Niinisalo / TJ 29

Palvelus koiranohjaajana aloitetaan tutustumalla omaan nimikkokoiraan. Minulla on 6-vuotias saksanpaimenkoira Källi. Ensimmäisten viikkojen aikana pitää luoda luottamussuhde koiraan, jotta sen kanssa pystyy lähteä suorittamaan eri tehtäviä. Källi on jälkipainotteinen koira, joten hänen kanssaan tehdään paljon jälkien jäljittämistehtäviä. Olemme tehneet myös jonkin verran voimankäyttöharjoituksia.

Tyypillisenä päivänä heräämme viideltä aamutärkeille eli käymme laittamassa koirille valot päälle, vaihdamme vedet ja tarkistamme muutenkin, että heillä on kaikki hyvin. Seuraavaksi käymme aamupalalla, jonka jälkeen vuorossa on koirien lenkit ja huollot. Aamulenkki on pituudeltaan yleensä viidestä kymmeneen kilometriä. Huoltoihin puolestaan kuuluu tarhojen siivoaminen. Iltapäivisin on yleensä sotilaskoulutusta, joka tapahtuu useimmiten koiran kanssa.

Koiran kouluttamiskokemusta minulla ei ennen palvelusta ollut. Kotona minulla on kuitenkin aina ollut koira, jonka kanssa olen hommaillut kaikenlaista. Omalla esimerkillänikin haluan muistuttaa, että mitään tiettyä vaatimusta koiran kouluttamisesta tai koirista ylipäätänsä ei tähän tehtävään vaadita. Koiraihmisten kannattaa ehdottomasti hakeutua koiranohjaajaksi.

Ennen heinäkuussa palveluksen aloittamista valmistuin keväällä lähihoitajaksi. Varusmiespalveluksen suorittaminen on ollut minulle haaveena ihan pienestä pitäen. Läheiseni ovat aina kannustaneet minua suorittamaan naisten vapaaehtoisen asepalveluksen varsinkin, kun se on minua kiinnostanut. Täällä olen päässyt toteuttamaan unelmani!

Palveluksen aikana olen oppinut paljon. Minulla on nyt ehdottomasti paremmat valmiudet kasvattaa oma koira. Ainakin osaisin kouluttaa koiran paljon paremmin kuin ennen palvelusta. Palveluksen jälkeen olen pohtinut hakeutuvani rajavartijan peruskurssille. Sielläkin on mahdollista jatkaa koirien kanssa työskentelyä. Koirien kanssa haluan joka tapauksessa jatkaa.

Parasta tässä tehtävässä on ehdottomasti oma koira ja sen kanssa tekeminen! Tykkään kyllä kaikesta mitä me tehdään – ainakin kaikesta missä koira on mukana.