Antti Virtanen

Ensimmäisenä päivänä alokkaat saivat tärkeimmät varusteet kuten vaatteet, kengät ja repun.

Ensimmäinen aamu valkeni jälleen uudelle saapumiserälle

Teemu Erho

Vuosikymmenen ensimmäisten alokkaiden palvelukseenastumispäivä vietettiin harmaassa ja viileässä kelissä.

Saapumiserän 1/20 alokkaat astuivat palvelukseen eilen, maanantaina 6. tammikuuta. Eri puolilla Suomea varusmiespalveluksen aloitti yhteensä noin 12 000 henkilöä. Eniten, noin 9 800 alokasta, aloitti palveluksensa maavoimissa, jonka lisäksi uusia varusmiehiä saapui myös meri- ja ilmavoimien sekä rajavartiolaitoksen joukko-osastoihin.

Maanantaina uudet alokkaat osoitettiin komppanioihin, joissa heidät jaettiin tupiin. Tämän jälkeen heille jaettiin puolustusvoimien varusteet. Loppuilta kului tupakavereiden keskinäiseen tutustumiseen, kaapin järjestämiseen ja perusasioiden, kuten punkanteon, opetteluun.

– Saapumisen jälkeen on ollut paljon odottelua, jopa enemmän kuin osasin olettaa. Muuten ensimmäiseksi päiväksi täällä on ollut oikein mukavaa, en ole ehtinyt paljoa murehtimaan, Rannikkoprikaatin meritiedustelukomppaniassa varusmiespalveluksensa aloittanut alokas Sakari Tapaninen toteaa.

Tämän talven saapumiserän kaikki varusmiehet kuuluvat Koulutus 2020 -ohjelman piiriin. Aiemmin Koulutus 2020 oli kokeiluissa vain tietyissä joukko-osastoissa, mutta nyt uudistus laajenee valtakunnalliseksi pilotoinniksi.

Keskeisimmät muutokset uudistuksen vanhaan koulutusohjelmaan nähden liittyvät palveluksen aikarakenteeseen ja koulutusmenetelmiin. Miehistön koulutus koostuu kuuden viikon pituisista jaksoista, joista alokasjakso toteutetaan kurssimuotoisena. Valinnat koulutushaaroista tehdään alokasjakson aikana, mutta lopulliset palvelustehtävät ja johtajakoulutusvalinnat tehdään vasta sitä seuraavalla koulutushaarakaudella.

Nykyaikaista tekniikkaa hyödynnetään muun muassa PVMoodle-verkko-opiskeluympäristön avulla, josta varusmiehet voivat opiskella koulutuksen keskeisiä sisältöjä itsenäisesti. Myös palautteen antaminen henkilökunnalle ja varusmiesjohtajille onnistuu tehokkaammin Moodlen kautta. Harjoittelua kehitetään operaatiopohjaisempaan suuntaan, jolla tavoitellaan monipuolista toimintakykyä.

– Uskon, että armeija-ajan kulku riippuu paljon asenteesta ja motivaatiosta. Suhtaudun palveluksen alkamiseen positiivisesti ja pyrin suoriutumaan siitä kunnialla, tervettä huumoria unohtamatta, meritiedustelukomppanian toinen alokas Tuomas Saikkonen tiivistää.