Anttoni Kangastie

Varusmiehet odottavat jännittyneinä lomille pääsyään.

Uudenmaan liikkumarajoitukset eivät vaikuta varusmiesten lomamatkoihin

Joakim Kullas

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen Uudenmaan eristämisestä. Aiemmasta tiedosta poiketen hallitus linjasi, että liikkumisrajoituksista voidaan poiketa varusmiespalveluksen tai muun lakisääteisen velvollisuuden suorittamisen vuoksi.

Eduskunta on perjantaina illalla 27. maaliskuuta hyväksynyt hallituksen esityksen Uudenmaan maakuntarajojen sulkemisesta koronavirusepidemian hidastamiseksi. Hallituksen uudet linjaukset liikkumisrajoituksista muuttuivat alkuperäisestä esityksestä.

Perjantaina tehdyn päätöksen mukaan varusmiesten lomamatkat Uudeltamaalta ulkopuoliseen varuskuntaan tai Uudenmaan ulkopuolelta uusmaalaiseen varuskuntaan ovat sallittuja. Aikaisemmin hallitus oli linjannut esityksessään erikseen, ettei varusmiesten lomamatkoja Uudenmaan rajan yli sallita, vaan ne tulkitaan kielletyksi vapaa-ajan matkustamiseksi. Linja kuitenkin muuttui perjantai-illan aikana varusmiesten eduksi.

Jatkossa Uudenmaan maakuntarajan ylittävä varusmies tarvitsee omasta yksiköstään saatavan lupalapun, joka oikeuttaa ylittämään rajan lomille lähdettäessä sekä sieltä palattaessa. Pelkällä varusmieskortilla ei lomien aikana maakuntarajaa voi ylittää, eikä tarkastuspisteiltä pääse läpi.

Varusmiehiä koskevat kaikki koronavirukseen liittyvät yleiset rajoituksen myös lomien aikana. Tällä hetkellä lomalla olevien varusmiesten osalta lupalapputilanne on vielä auki, mutta puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippaisen mukaan tilanteesta ei tule syntymään ongelmia. 

– Oletan, että tässäkin tullaan käyttämään tervettä järkeä ja tilannetta ruvetaan soveltamaan, Arhippainen kommentoi. 

Muutos rajanylityskäytännöissä oli suuri helpotus erityisesti Karjalan prikaatissa, jossa palvelevista moni asuu Uudenmaan alueella. Uudellamaalla asuva Karjalan prikaatin upseerikokelas Leevi Kaukonen ei ollut eilen 27. maaliskuuta vielä tietoinen, kuinka kotiinpaluu tulee lomille lähdettäessä tapahtumaan. Tunnelma yksikössä oli Kaukosen mukaan hieman sekava. 

– Epätietoisuus tulevaisuudesta häiritsi eniten ja huomasin sen vaikuttavan myös ihmisten yleiseen keskittymiskykyyn. Nyt kun tietää mitä tapahtuu ja kuinka oma palvelusrytmi tulee jatkumaan, on helppo keskittyä taas olennaiseen, Kaukonen kertoo. 

Max Arhippainen kertoo, että lupalappukäytännön soveltaminen lomille lähteviin varusmiehiin alkaa heti, kun nyt lomalla olevat varusmiehet ovat palanneet takaisin palvelukseen. Sunnuntaina 30.3 voimaan tuleva uusi lomakiertojärjestely mahdollistaa nyt kahden viikon lomat kaikille varusmiehille asuin- ja palveluspaikasta riippumatta. 

– Muutos hallituksen alkuperäiseen esitykseen osoittaa sen, että demokraattisessa prosessissa voidaan harkita asioita uudelleen, Arhippainen tiivistää.

 

Perjantaina julkaistu juttu päivitettu lauantaina 28.3. klo 12 uusilla tiedoilla.

Kokelaan nimi korjattu Kaukoseksi  29.3. klo 7.45.