Sampo Saloheimo

Taistelun muistomerkki sijaitsee Kaartin kasarmilla, nykyisen Pääesikunnan pihalla sillä taisteluun osallistuneet lähtivät matkaan sieltä.

Bulgarialaisten seppeleet laskeutuivat jälleen Kaartin kasarmilla

Niko Nordström

Gornij Dubnjakin taistelun muistopäivä toi seppeleet ja vieraat muistomerkille vuosittaisen kunnianosoituksen myötä.

"Kaartilaisten muistoa kunniottaen…" Näillä sanoilla laskettiin seppele Gornij Dubnjakin taistelun muistomerkille. Tilaisuuteen osallistui puolustusvoimien kantahenkilökuntaa, varusmiehiä sekä edustajia Bulgarian suurlähetystöstä, Kaartin killasta ja Bulgaria-Suomi seurasta.

 

– Kunnianosoituksista huolehti alkuun veteraanit noin 1920-luvulle asti, taustoittaa Helsingin varuskunnan komendantti Markus Lahti.

 

Perinteestä pidetään huolta vielä nykyäänkin. Musiikista vastasi Kaartin soittokunta, joka kajautti ilmoille muun muassa "Kaartin paluumarssin". Kaartin jääkärirykmentistä paikalla oli pataljoonan komentaja everstiluutnantti Olli Järvinen, kunniaosasto sekä kunniavartiomiehet.

 

– Tapahtuma toteutettiin perinteisen kaavan mukaisesti, toteaa Lahti.

 

Gornij Dubnjakin taistelu käytiin vuonna 1877 osana Turkin sotaa Venäjän ja Ottomaanien välillä. Venäjän joukot valtasivat linnakkeen, joka oli suojannut turkkilaisten käyttämää Plevnan ja Sofien välistä tietä. Taistelu oli lopulta merkittävä niin sodan lopputulokselle kuin myös Bulgarian itsenäistymiselle. Suomen Kaarti lähti tuhannen miehen vahvuisena mukaan osana Venäjän joukkoja. Kaartilaisista 24 kaatui, ja heidän nimensä on kaiverrettu muistomerkkiin.

 

Muistomerkki pystytettiin vain neljä vuotta sen jälkeen, kun sotilaat palasivat sodasta, vuonna 1881. Myös Bulgariassa löytyy muistomerkkejä, jotka ovat pystytetty taistelun kunniaksi.

 

– Se oli merkittävä taistelu muiden joukossa, mikä sitten johti osaltaan Bulgarian itsenäistymiseen. Koska Suomen kaartilaisilla oli siinä merkittävä rooli ja osa heistä kaatui, haluavat bulgarialaiset muistella heitä, kertoo Lahti.

 

Sotaa kutsutaankin välillä Bulgarian itsenäisyyssodaksi.

 

Suomen ja Bulgarian lämpimistä väleistä kertoo sekin, että seuraavan kerran seppeleet laskeutuvat muistomerkille jo 3. maaliskuuta ensi vuoden puolella Bulgarian itsenäisyyspäivän kunniaksi.