Jussi Pohjavirta

Monikansallisessa Bold Quest 19.1 -tapahtumassa on mukana yhteensä 14 eri valtiota.

Bold Quest 19.1 -tapahtumassa kehitetään teknistä yhteensopivuutta kumppanimaiden kanssa

Henrik Ruska

Monikansallisessa Bold Quest 19.1 -tapahtumassa sovitellaan yhteen muun muassa teknisiä johtamisjärjestelmiä yhteisen tulenkäytön mahdollistamiseksi. Johtamisjärjestelmien operaatiokeskuksessa Riihimäellä on kansainvälinen tunnelma, sillä mukana on toimijoita useista eri maista.

Ensi kertaa Suomessa järjestettävässä Bold Quest 19.1 -tapahtumassa testataan ja todennetaan yhteistä tulenkäyttöä. Suomen ja Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan (US Joint Staff) yhdessä johtaman tapahtuman yksi päätapahtumapaikoista on Riihimäki, jossa toimii johtamisjärjestelmien operaatiokeskus.

– Tapahtuman päätarkoitus on johtamisjärjestelmien osalta testata meidän kansallisen johtamisjärjestelmän yhteensopivuutta ja yhteistoimintaa kansainvälisten kumppanien kanssa, tiivistää puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen johtaja, eversti Harri Suni.

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen operaatiopäällikkö everstiluutnantti Timo Salonen johtaa tapahtuman johtamisjärjestelmätoimintaa. Hän korostaa tapahtuman ainutlaatuisuutta.

– Monikansallisena tapahtumana ja Suomen maaperällä järjestettynä tämä on laajuudessaan ensimmäinen tämän tyyppinen tapahtuma. Johtamisjärjestelmien osalta toimitaan nyt oikeastaan ensimmäistä kertaa yhdessä eri puolustushaarojen välillä, Salonen kertoo.

Teknisesti järjestelmien yhteensovittaminen on sujunut hyvin, vaikka pieniä ongelmatilanteita on jouduttukin matkan varrella ratkomaan.

– Viimeiset puolitoista viikkoa olemme käyneet läpi eri palvelutuotantopisteitä ja palveluita yhdessä muiden kansallisuuksien kanssa, ja siellä on välillä tullut vastaan jotain teknisiä ongelmia. Kyse voi olla jostain ihan pienestä häiriöstä, kuten esimerkiksi palomuurisäännöstä, joka on ohjelmoitu väärin, Salonen avaa.

Johtamisjärjestelmien yhteensovittamisen taustalla on Naton FMN -konsepti (Federal Mission Networking), johon Suomi on liittynyt mukaan vuonna 2015. FMN :n ideana on luoda tekniset edellytykset eri valtioiden kansallisten sovellusten vuoropuhelulle ja yhteensopivuudelle, jota voidaan tarvittaessa hyödyntää monikansallisissa operaatioissa. Suomi kestää tietoteknisesti hyvin vertailua muihin järjestelmää hyödyntäviin maihin.

– Me menemme kärkijoukoissa tässä FMN -kokonaisuudessa. Meidän osaaminen ja kyvykkyys tavallaan tunnustetaan myös tämän Bold Quest 19.1 -tapahtuman kautta, Salonen kiteyttää.