Antiikkista voimaa

Jo antiikin kreikkalaiset tiesivät, millainen ihanteellisen miesvartalon täytyisi olla. Nykypäivään säilyneet historialliset todisteet kertovat lihaksikkaan ja hyväkuntoisen vartalon jumaloinnista.

Miksi antiikin aikana haluttiin kiekonheittäjä-patsaan mallisia vartaloita? Oman kylän puolustusta varten. Kuinka sitä tavoiteltiin? Urheilemalla!

Kansallislajimme pesäpallo yhdistää vaativan urheilumuodon sekä sotilaan perustaidot. Heittokäden jatkeena voi olla joko pallo tai kranaatti, syöksyä voi pesälle tai poteroon.

Jo näiden esimerkkien perusteella voi todeta, että urheilu ja maanpuolustus kulkevat rinnakkain. Se pätee myös Suomen puolustamisessa: avainasemassa on hyväkuntoinen taistelija.

Liikuntakoulutus on keskeinen osa varusmiesten koulutusta. Palveluksen aikana ei voi muovata patsaanmallisia atleetteja, vaan tavoitteet ovat innostavia ja ylläpitäviä, osalle toki myös kuntoa kohottavia. Rennot jalkapallopelit estävät "pään jäätymistä" ja samalla terävät spurtit tuovat nopeuskestävyyttä.

Iso syy liikuntakoulutuksen kannattavuudelle on sen innostava momentti. Parhaimmillaan roihahtava liekki kantaa siviiliin ja tällöin puhutaan jo kansanterveystyöstä.

Isketäänpä mietintämyssy syvemmälle päähän. Kuinka liikuntakoulutuksesta saisi irti lisää?

Puolustusvoimissa on siirrytty p-kaudella jaottelemaan joukkueet kuntotason mukaan. Tasoryhmissä tehtävä liikuntakoulutus hyödyttäisi kaikkia: liikunta olisi kaikille tehokkaampaa tähdäten parempaan taistelukuntoon.

"Palveluksen aikana ei voi muovata patsaanmallisia atleetteja."

Liikuntakoulutusta voisi myös uudistaa radikaalisti: se on asia, minkä voisi ulkoistaa. Asiantuntijoihin turvautuminen on nykypäivää. Koripalloharjoitteeseen paikallisen seuran valmentaja voisi tuoda uusia virikkeitä.

Pääesikunnan koulutusosasto on tutkinut palvelukseen astuvien kuntoa ja tulokset ovat karut. Esimerkiksi cooper-tulokset ovat laskeneet 35 vuodessa 329 metriä!

Kärki on yhä terävä, mutta heikkokuntoisten määrä on kasvanut. Tulokset alleviivaavat laadukkaan liikuntakoulutuksen tärkeyttä.

Tosiasia on, että hyväkuntoinen sotilas jaksaa taistella paremmin. Se periaate oli jo antiikissa, jolloin oli lähes häpeäksi, jos nuori mies ei ollut kiinnostunut urheilun iloista. Ei tarvitse olla ammattiurheilija, mutta liikunnalliset perustaidot täytyy hallita. Silloin myös avaimet laadukkaaseen maanpuolustamiseen ovat käsissä.

Osallistu keskusteluun Twitterissä #Ruotuväki