Vladimir Slobodjaniouk

Kaartinjääkärit Riippa (vas.) ja Peltonen tarkastelevat uutta julkaisua, sillä alan seuraaminen on kriittistä menestyksen kannalta sen nopean kehityksen vuoksi

Alokkaasta erikoismieheksi

Aaron Romatowski

Saapumiserän 1/19 peruskoulutuskausi on alkanut vauhdilla ympäri Suomen, ja uusista alokkaista etsitään jälleen osaajia varusmiesten erityistehtäviin. Osaajia tarvitaan erilaisiin tehtäviin laidasta laitaan; aina ylläpitäjistä ja ohjelmoijista toimittajiin ja avoimen lähteen tiedustelijoihin.

Kaartinjääkärit Ken Riippa ja Tuomas Peltonen suorittavat omaa palvelustaan Maanpuolustuskorkeakoulun Sotatekniikan laitoksella tutkimusavustajina. Erityistehtävissä onkin kulunut jo lähes viisi kuukautta 255 vuorokauden palvelusajasta.

– Erityistehtävät ovat loistavia palveluspaikkoja. Täällä pääsee tekemään niitä asioita, jotka kiinnostavat siviilissäkin, ja käyttämään omaa osaamistaan, Riippa pohtii.

– Täältä saa myös oikeaa työkokemusta, ja toiminta on huomattavasti itsenäisempää kuin muissa palvelustehtävissä, Peltonen lisää.

Tutkimusavustajat pääsevät tuottamaan omatoimisesti tutkimuksia, vaikkakin tutkimusaiheet tuovat hieman rajoja. Kahdeksan tunnin työpäivät koostuvat itsenäisestä kokeilemisesta, ja tutkimusaiheita saattaa olla useampiakin.

– Tehtävät ovat aika ohjelmointipainotteisia, joten pääsemme tekemään tutkimuksia aika paljon itse. Esimiehemme toimii professorina, ja antaa suuntaa tutkimuksille, Peltonen kertoo.

– Tehdään aika paljon erilaisten tutkimusten implementointia. Eli jos esimerkiksi Yhdysvalloissa joku tutkija on esittänyt paperilla jotakin mielenkiintoista ja meitä koskevaa, me yritämme selvittää miten se voitaisiin toteuttaa käytännössä täällä, Peltonen jatkaa.

– Sotatekniikan laitoksella yksi tämän vuoden suurimmista tutkimuskohteista on koneoppiminen, minkä vuoksi tutkimusmenetelmät ovat pääosin laskennallisia. Koska tehtävämme ovat luonteeltaan vapaampia, sisältyy niihin suuri vastuu. Siksi oma-aloitteisuus on hyvin tärkeää näissä tehtävissä, Riippa lisää.

Useimpiin tarjolla oleviin erityistehtäviin vaaditaan jonkinlaista osaamista, joka on hankittu esimerkiksi koulun tai harrastusten kautta. Lisäksi tutkimusavustajille välttämätöntä on akateeminen tausta: Riippa opiskelee Aalto-yliopistossa informaatioverkostoja, ja Peltonen Helsingin yliopistolla tietojenkäsittelytiedettä ja matematiikkaa.

– Jos löytyy suuri kiinnostus jotakin erityistehtävää kohtaan, voi jo silläkin päästä tänne. Tutkimusavustajilla luonnontieteiden yliopisto-opinnot ovat toivottu piirre, mutta porukkaa on laidasta laitaan tohtoriksi valmistuneista opintojansa aloitteleviin, Riippa toteaa.

Erityistehtävissä palvelevat varusmiehet on puolustusvoimille tärkeä voimavara. Siksi hakijoilta odotetaan vastuullisuuden ja osaamisen lisäksi myös muita ominaisuuksia.

– Erityistehtäviin hakevan ei tarvitse olla ammattilainen, kunhan on paljon kiinnostusta tehtävää kohtaan ja kokee sen hyödylliseksi tulevaisuudessa. Sotilaallinen käytös on tärkeää, samoin positiivisuus ja ryhmätyöhenki. Kunhan pitää katseen edessäpäin, kertoo puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Sami Nurmi.

Hakuaika päätty 27. tammikuuta. Lisätietoa löytyy erityistehtävähaun verkkosivuilta: https://varusmies.fi/erityistehtavat.