Varusmies saa kahvista puhtia päivään

Intissä aamupalalla on aina tarjolla puuroa ja hilloa. Puuron lisäksi varuskuntaravintolan antoisaan aamiaiseen kuuluu myös kahvi, jolla lähes jokaisen varusmiehen päivä lähtee käyntiin.

Kahvi kuuluu suomalaiseen kulttuuriin aivan kuten jääkiekko, sauna ja tietenkin asevelvollisuus. Suomalaiset ovatkin kahvinjuontikansaa, ja olemme kahvinjuonnissa maailman aktiivisimpia. Aivan kuten maanpuolustuksen saralla. Tästä voisi monnikin tehdä johtopäätöksen, että nämä kaksi suomalaisia yhdistävää asiaa ovat suhteessa keskenään.

Kahvi.fi-sivustolla kerrotaan, että suomalaiset juovat kahvia vuosittain noin kymmenen kilogrammaa henkeä kohden. Varusmiespalvelus kestää pisimmillään 347 päivää, joka tarkoittaa kahden kupin päiväkulutuksella, toimittajan laskupäällä, n. 13 kg kahvia vuosittain, mikä vastaa European Coffee Federationin laskelmia. Varusmies selviää siis samalla määrällä kahvia kuin muutkin suomalaiset. Missä määrin hyöty tulee esiin, kun kyse on niinkin tärkeästä asiasta kuin maanpuolustuksesta.

Varusmiespalveluksen tuoman rasituksen ja väsymyksen myötä joka-aamuinen kahvi tulee tarpeeseen, jopa tavallista enemmän. Metsässä yöpymiset, päivystysvuorot ja fyysinen koulutus luovat tarpeen jollekin, joka nostaisi mielentilaa edes hieman. Kahvi tarjoaa tämän, ja puolustusvoimat tarjoaa kahvin.

Olisiko kuitenkin hyödyllisempää turvautua aamulenkkiin sen sijaan, että piristystä haetaan Kilimanjarolta asti? Vai pitäisikö kahvia sittenkin tarjota myös lounaalla ja päivällisellä. Onhan tietenkin olemassa sotilaskoti, josta löytää varusmiehet kahvin äärestä.

Kahvin hyöty- ja haittasuhde on suhteellisen monimutkainen asia. Terveyshaittoja kahvista tietenkin löytyy. Tekopyhänä en niitä luettele, mutta hyötypuolesta eli kahvin tuomasta piristyksestä nautin ilolla.

Tänään aamupalalla en tavalliseen tapaan saanutkaan päivittäistä aamujen pelastajaa, sillä kahvinkeittimen suodatinpussi oli hajonnut. Jouduin siis tyytymään olemaan kahvitta. Sen vuoksi en saanutkaan kaipaamaani puhtia päivään, joten aamu tuntui siltä kuin TJ olisi lisääntynyt yhtäkkiä kymmenellä.

Kahviin muodostuu kofeiinin myötä riippuvuus, joten päivittäisen kahviannoksen väliin jättäminen aiheuttaa vieroitusoireita. Onko kahvista iloa, jos riippuvuus muodostuu niin pahaksi, että toimintakyky laskee. Vai onko tuo kuppi kuumaa hyödyksi, jotta päivä tuntuisi mukavammalta ja samalla oppiminen tehostuisi.

Koulutus onnistuu paremmin, kun varusmiehet ovat valppaita. Puolustusvoimat tarjoaa toivottavasti jatkossakin jokapäiväisen kahvin, samalla kun varusmiehet oppivat suomalaisen kahvinjuonnin tavoille. Voisi siis sanoa, että tämä keskinäinen suhde löytyy, kun puolustusvoimissa varusmiehistä koulutetaan osaavia, kahvia hörppiviä reserviläisiä.