Hampus Hagstedt / Försvarsmakten

Ruotsalaisia Saab JAS 39 Gripen -monitoimihävittäjiä Flygvapenövning 2018 -harjoituksessa.

Yli 200 suomalaista mukana Ruotsin ilmaoperaatioharjoituksessa

Rasmus Helaniemi

Runsaat 200 suomalaista sotilasta sekä useita ilmavoimien lentokoneita harjoittelee Pohjois-Ruotsin ja Suomen ilmatilassa toukokuun lopussa. Ruotsin ilmavoimat järjestää harjoituksen samanaikaisesti Ruotsin maavoimien johtaman Northern Wind 19 -harjoituksen kanssa.

Ilmavoimat ja maavoimat ovat mukana Ruotsin ilmavoimien vuosittaisessa Flygvapenövning -ilmaoperaatioharjoituksessa 22.–27. maaliskuuta. Ilmavoimien yksikön vahvuus on noin 180 henkilöä sekä 8-12 F/A 18 Hornet -monitoimihävittäjää. Maavoimista osallistuu noin 30 henkilöä sekä kolme NH-90 -kuljetushelikopteria. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 2 500 henkeä.

Harjoituksen tavoitteena on harjoittaa ilmapuolustusjoukkoja Ruotsin kansallisen puolustuksen tehtäviin. Lentotoiminta tapahtuu pääosin Pohjois-Ruotsin yllä, mutta myös Suomessa Torniojokilaakson ja Länsi-Lapin yläpuolella.

– Suomen ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa kansallisen puolustuksen tehtäviin keskittyviin ilmaoperaatioharjoituksiin jo vuodesta 2016 FISE-yhteistyön myötä. Tavoitteena on harjoitella toimintaa rinta rinnan, kertoo ilmavoimien tiedottaja Tuomas Saavalainen.

Maavoimien helikopterit sekä 4-6 F/A 18 Hornet -hävittäjää osallistuu harjoitukseen tukikohtanaan Ruotsin Kallax. Lisäksi 4-6 Hornetia osallistuu toimintaan Rovaniemen Lapin lennostosta käsin. Rovaniemeltä lentää lisäksi myös kahdeksan Ruotsin ilmavoimien Gripen-monitoimihävittäjää, kaksi Saab SFO:n operoimaa elektroniseen sodankäyntiin erikoistunutta Learjet-suihkukonetta sekä kahdesta neljään SK-60 -harjoituskonetta.

Harjoituksessa joukot on jaettu siniseen ja punaiseen osapuoleen. Molemmissa osapuolissa on sekä suomalaisia että ruotsalaisia joukkoja.

– Sinisen osapuolen päätukikohta on Kallax, punaisen Rovaniemi. Kallaxiin tukeutuvat Hornetit lentävät ruotsalaisten koneiden rinnalla harjoituksen sinisellä osapuolella. Vastaavasti punainen osapuoli koostuu Rovaniemeltä lentävistä Horneteista sekä ruotsalaisista Gripeneistä, Learjeteistä ja SK-60-harjoituskoneista, Saavalainen avaa.

Harjoitukseen osallistuu myös varusmiehiä. Noin 20 apumekaanikkona palvelevaa varusmiestä sisältyy Ruotsin Kallaxiin lähtevään harjoitusosastoon. Lisäksi Lapin lennostossa on muutamia varusmiehiä huollon ja polttoainejakelun tehtävissä sekä sotilaspoliiseina.

Suomi osallistui myös viime vuoden Flygvapenövning-harjoitukseen kahdeksan F/A 18 Hornetin osastolla. Ruotsalaiset Gripenit puolestaan osallistuivat vastaavassa roolissa Suomen ilmavoimien Ruska 17 -ilmaoperaatioharjoitukseen kaksi vuotta sitten.

Samaan aikaan Ruotsissa järjestettävä suurharjoitus Northern Wind 19 on Saavalaisen mukaan huomioitu myös Flygvapenövningin järjestelyissä. Northern Wind 19 järjestetään Pohjois-Ruotsissa Ruotsin maavoimien johtamana 18.–27. maaliskuuta, ja siihen osallistuu yhteensä yli 10 000 henkilöä viidestä eri maasta.

– Kyseessä on kaksi erillistä harjoitusta, mutta ne on tietenkin koordinoitu toimimaan yhtä aikaa, Saavalainen toteaa.