Lauri Parviainen

Vuoden turvallisuuden tekijän palkinto on myönnetty vuodesta 2005 asti. Tero Kytölä arvostaa saamansa tunnustusta suuresti.

Vuoden 2018 turvallisuuden tekijäksi Tero Kytölä

Eelis Vähätalo

Turvallisuustoimialan neuvottelupäivässä käsiteltiin ajankohtaisia asioita ja annettiin tunnustusta turvallisuusalan henkilöstölle.

Turvallisuustoimialan neuvottelupäivä kokosi yhteen puolustusvoimien turvallisuustoimialan henkilöstöä keskiviikkona. Pääesikunnan paviljonkiin kokoontui niin turvallisuuspäälliköitä, tietoturvallisuuspäälliköitä, tilaturvallisuuspäälliköitä, turvallisuustarkastajia, pelastuspäälliköitä, pelastusupseereja, vartiostojen johtajia kuin muitakin turvallisuuden alalla puolustusvoimissa työskenteleviä.

Puolustusvoimien turvallisuustoimialan neuvottelupäivä on kerran vuodessa järjestettävä tapahtuma, jossa palkitaan edellisenä vuonna ansioituneita tai pitkän uran turvallisuustoimialalla tehneitä henkilöitä.

– Neuvottelupäivänä kerrotaan myös tuoreimmat kuulumiset turvallisuuden eri aloilta kuten työ- ja palvelusturvallisuudesta, logistiikan turvallisuuden aloilta ja tietoturvallisuudesta sekä kuullaan ajankohtaisia esityksiä harjoituksista tai muista tapahtumista, kuvailee Puolustusvoimien turvallisuuspäällikkö, majuri Lauri Kajava.

Tapahtumaa seurasi paikan päällä ja verkossa noin 150 ihmistä eri Pääesikunnan osastoista, puolustushaaroista ja joukko-osastoista.

Merkittävin jaettava palkinto on vuoden turvallisuuden tekijä. Lisäksi jaetaan turvallisuuden kilpi -palkinto sekä kunniakirjoja.

– Vuoden turvallisuuden tekijä on Puolustusvoimien turvallisuustoimialan kiertopalkinto, joka luovutetaan palkinnon saajalle säilytettäväksi aina vuodeksi kerrallaan. Turvallisuuden kilpi jaetaan niille, jotka ovat tehneet mittavan uran puolustusvoimien turvallisuustoimialan eri tehtävissä. Kunniakirjoja jaetaan joko pitkästä urasta tai hyvistä suorituksista edellisen vuoden aikana, Kajava avaa.

Vuoden 2018 turvallisuuden tekijäksi valittiin tilaturvallisuuspäällikkö Tero Kytölä Ilmavoimien esikunnasta. Palkinnon saajan päättää hallintoyksiköiden esitysten pohjalta valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Pasi Jokinen.

Kytölä otti tunnustuksen vastaan ilahtuneena.

– Tuntuu oikein hienolta varsinkin kun vertaa siihen, ketkä ovat aikaisemmin palkinnon saaneet. Arvostan palkintoa suuresti, Kytölä alleviivaa.

Jokinen korosti puheessaan Kytölän ansioita tilaturvallisuuden suunnittelussa. Kytölä on ilmavoimissa vastannut tilojen turvallisuudesta ja siitä, että ne täyttävät kansalliset ja kansainväliset vaatimukset. Lisäksi hän on ollut mukana suunnittelemassa normeja, joilla ohjataan koko puolustusvoimien tilaturvallisuutta.

Turvallisuuskysymykset ovat muuttuneet paljon Kytölän uran aikana.

– Itse aloitin vuonna 1983 ja siitä on menty eteenpäin paljon. Normistoja ja koulutusta on kehitetty merkittävästi. Lisäksi kansainvälistyminen on tuonut mukanaan paljon uutta. Tulevaisuudessa valmius ja kansainväliset suhteet tulee ottaa huomioon, Kytölä arvioi.

Turvallisuuden kilpi -palkinto jaettiin majuri Jarmo Simille ja majuri Jukka Eerikäiselle. Molemmat tekivät pitkän uran turvallisuustoimialalla, Simin viimeisin tehtävä oli Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen turvallisuuspäällikkö ja Eerikäisen Merivoimien turvallisuuspäällikkö.