Vipinää vapaa-aikaan

Varusmiehen arki on valintoja täynnä. Lähteäkö vapaa-ajalla sotkuun munkkikahville vai kenties lenkille? Osa saattaa avata läppärin kannen ja nauttia vaikkapa elokuvasta.

Varusmiesten keskuudessa rento oleskelu vie monesti voiton – onhan se paljon mukavampaa pujahtaa omaan punkkaan rötväämään kuin lähteä vaikka kuntosalille. Vai onko?

Monet varusmiehet uskovat palveluksessa saatavan liikunnan olevan riittävää, ja joidenkin mielestä fyysistä toimintaa on jopa liikaa. Palveluksessa kyllä liikutaan ja päivät ovat täynnä ohjelmaa. On aivan luonnollista olla väsynyt ja ottaa rennommin pitkän tetsauspäivän, marssin tai harjoituksen jälkeen.

Joskus punkan vetovoima voi kuitenkin olla vastustamaton rauhallisemmankin päivän jälkeen. Varusmiehet voivat liikkua monella tavalla vapaa-ajallaan. Tarjotut mahdollisuudet saattavat usein jäädä käyttämättä.

Puolustusvoimat on oivaltanut, että varusmiesten vapaa-ajan liikunta on kaikkien kannalta hyvä asia. Varuskunnissa asiaa organisoivat varusmiestoimikunnat, jotka järjestävät erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja. Osallistumiset otetaan ylös ja tarpeeksi monesta liikuntakerrasta palkitaan kuntoisuuslomalla.

Liikunta antaa muutakin kuin kuntsareita. Porkkanana toimivat kuntoisuuslomat ovat palveluksen aikana innostaneet itseänikin lähtemään liikkumaan pitkänkin päivän jälkeen. Vähitellen palvelustovereista on muodostunut porukka ja heidän kanssaan on tullut liikuttua lähes päivittäin. Kerta kerran jälkeen sama fiilis on toistunut: liikunnasta saa hyvän mielen.

“Ui, treenaa, sauno, nauti.”, näillä sanoilla erään kaupungin liikuntalaitos mainostaa maauimaloitaan. Lähde intin aikana lenkille, ui, treenaa, sauno, ja muista myös nauttia. Kiskaise kaverikin mukaan. Liikuntamahdollisuuksista kannattaa ottaa kaikki irti.