Lauri Parviainen

Alikersantti Lempinen tuntee ilmatorjuntapanssarivaunu Leopard 2 Marksmanin ominaisuudet hyvin.

Vaununjohtajana lumisessa Norrbottenissa

Henrik Ruska

Northern Wind 2019 -harjoitus vei Pohjois-Ruotsiin noin 1500 suomalaissotilasta. Yksi heistä oli ilmatorjuntapanssarivaunujoukkueen vaununjohtaja Juho Lempinen.

Alikersantti Juho Lempinen / TJ 85/ Panssariprikaati / Panssari-ilmatorjuntapatteri

"Olen ilmatorjuntapanssarivaunujoukkueen vaununjohtaja. Minulle oli selvää melkein palveluksen alusta asti, että nämä vaunuhommat kiinnostavat. Ilmatorjunnan puolella oli tarjolla tämä tehtävä ja siihen sitten tartuin.

Näissä hommissa on paljon hyviä puolia. Ennen kaikkea pääsee olemaan täällä vaunussa, koska vaunumieshän ei tunnetusti kävele. Toisaalta tällaisissa vehkeissä on myös kova huoltaminen, joten sitä rassaamista en jää kaipaamaan.

Tämä Northern Wind -harjoitus on mukavaa vaihtelua palvelukseen, kun pääsee käymään vähän ulkomaillakin. Aikaisemmissa harjoituksissa on pyöritty lähinnä kasarmin lähialueilla, joten on tämä siihen verrattuna ihan erilaista. Täällä on hyvin lääniä, joten pystymme harjoittelemaan esimerkiksi pidempiä siirtymiä maastossa.

Ruotsalaisten sotilaiden kanssa on tullut keskusteltua aika paljonkin, ja kävihän täällä myös Ruotsin puolustusministeri katsomassa meitä. Pääsimme esittelemään hänelle näitä vaunuja.

Taistelut ovat parhaillaankin täydessä käynnissä. Tällä hetkellä olemme tukemassa panssarivaunukomppanian vastahyökkäystä ja tehtävämme on suojata heidän etenemisensä ilmauhan puolesta. Toistaiseksi olemme pysyneet hyvin suunnitelmissa, ja itse asiassa odotimme, että joutuisimme vetäytymään näistä asemista jo paljon aikaisemmin."