Varusmies, ole tarkkana mitä sanot!

Aktiivinen kansalaisuus ja varusmiespalveluksen yhteensovittaminen vaatii taitoa ja tasapainoa.

Tänään miljoonat nuoret ympäri maailmaa marssivat ja osoittavat mieltään osana kansainvälistä ilmastolakkoa. Meillä Suomessakin eduskuntatalon edustalle odotetaan jopa kymmentä tuhatta nuorta. Voinee sanoa, että kulunut viikko on muutenkin ollut oikea ilmaston superviikko: YK:lla nuorten ilmastohuippukokous ja kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uusin ilmastoraportti valtameristä ja jäätiköistä ja aiemmat ympäri maailmaa olleet mielenilmaisut ilmastonmuutosta vastaan.

Ilmastolakko on mielipiteenilmasun keinona moniulotteinen. Suomen laissa tunnistetaan lakko ainoastaan osana työtaistelua, jolloin esimerkiksi opiskelijoiden koulusta pois jäämiselle ei ole mitään kansallista päätöstä. Tällöin mahdollisten sanktioiden määrääminen jää oppilaitoksen tai koulutuksenjärjestäjän oman harkinnan vaaraan. Esimerkiksi Turun ja Tampereen kaupungit ovat päättäneet, että koululaiset saavat osallistua ilmastolakkoon huoltajan luvalla ilman pelkoa sanktioista.

Aloin pohtia ilmastolakkoa omasta asemastani varusmiehenä. Palveluksen aikana ilman erillistä lupaa tai käskyä esimieheltä varusmies ei voi osallistua ilmastolakkoon tai oikeastaan mihinkään muuhunkaan lakkoon. Tässä tilanteessa on vaarana, että varusmiehillä on käytännössä siis eri mahdollisuudet kuin muilla suomalaisilla. Voi olla, että tämänkin asia muuttuu ajan myötä. Olihan ensireaktiot koululaisten ilmastolakkoihinkin vähintäänkin varautuneita. Tänään kuitenkin monissa kaupungeissa, kunnissa ja kylillä marssitaan ilman huolta ihmiskunnan kohtalon kysymyksen puolesta.

Varusmiesten toimintaa ohjaa sotilaskäskynä annettu puolustusvoimien yleinen palveluohjesääntö. Uusimmassa vuoden 2017 versiossa lukee, että sotilaspukua ei saa käyttää puoluepoliittisessa toiminnassa, vaalimainonnassa ja mielenosoituksissa eikä sen käyttöä vapaa-ajalla pidetä suotavana julkisissa mielipiteenilmaisun kaltaisissa tilaisuuksissa. Tällä yritetään tietenkin pitää puolustusvoimien kanta eri asioihin julkisesti selkeänä ja varjella puolustusvoimien puolueettomuutta yhteiskunnassa. Onko kuitenkaan oikein rajoittaa tai tehdä haasteelliseksi omien mielipiteiden ilmaisu lähes puolikkaalle ikäluokalle suomalaisia nuoria? En usko, että tämä ainakaan kannustaa nuoria osallistumaan niin kovasti toivottuun yhteiskunnalliseen keskusteluun tai olemaan aktiivisia kansalaisia.

Rohkaisuna teille kaikille kanssavarusmiehille: keinoja ilmasta omia mielipiteitä kuitenkin on. Varusmiehet voivat vapaa-ajallaan äänestää ja olla ehdolla vaaleissa, allekirjoittaa adresseja, osallistua järjestötoimintaan, valittaa tuomioistuimin sekä laillisuusvalvojille ja tehdä kansalaisaloitteita. Vaikka suoritankin parhaillaan varusmiespalvelusta, voin halutessani olla vapaa-ajallani mukana osoittamassa mieltäni eduskuntatalon edustalla siviilivaatteissa siviilihenkilönä.