Varusmiehet varkaissa

Yksikön vääpelin pöydällä on vino pino häviämisilmoituksia. Miten kokonaiselta tuvalta on voinut hävitä intin seikkailijahatut?

Kun palveluksen viimeiset aamut ovat käsillä, kotiutuvat varusmiehet palauttavat varusteitaan. Valtavat varustesäkit olalla he astelevat tarkasti suunnitellulle reitille: ensiksi luovutetaan maihinnousukengät, lenkkarit, verryttelyasu ja niin edelleen.

Ennen luovutusta varusmies tarkastaa omat varusteensa. Kadonneesta tavarasta pitää tehdä häviämisilmoitus ja maksaa ennalta määritelty korvaussumma. Muutamalta puuttuukin M05-kuvioinnilla varustettu lierihattu, varusmiesten kesken tuttavallisemmin seikkailijahattu. Se on varmastikin suosituimpia varusteita viedä tuliaisina kotiin palvelustaipaleen loppusuoralla.

Muun muassa kesäfestareiden tiimellyksessä voi huomata, että nuoremman yleisön päässä vilkkuu useampikin maastokuvioitu päähine. Joidenkin mielestä seikkailijahattuja ei kannata jakaa varusmiehille ollenkaan. Ne päätyvät liian usein häviämisilmoitusten kautta hellehatuiksi reservin aurinkoon.

Tutuksi tulleet poolopaita ja nahkahanskat häviävät myös yllättäen juuri ennen kotiutumista. Varusmiehet ottavat omansa. Moni selvästi ajattelee, että maksettava korvaus on pieni summa hyödyllisestä käyttötavarasta. Ovatko tavaroiden häviämisestä koituvat korvaussummat sitten liian pieniä ehkäisemään tavaroiden varastamista?

Vaivatonta toki olisi, jos varusmies voisi ostaa käytettyjä varusteita siviilielämään tarpeisiin suoraan varuskunnasta. Häviämisilmoitusten rustailu vaihtuisi oikeisiin ostoksiin.

Tällä hetkellä monet yritykset ostavat eri maiden armeijan vanhentunutta tai muuten ylitse jäänyttä tavaraa, jota sitten myydään eteenpäin kuluttajille. Bisnes on sen verran kannattavaa, että Varusteleka ja monet verkkokaupat porskuttavat eteenpäin. Vaikka monet intin varusteet ovat auttamatta ajasta jäljessä, joukossa on hyödyllistä tavaraa myös siviilimaailman palaavalle varusveijarille.

Enkä puhu nyt aseiden tai ammusten varastamisesta, joiden kotiin vieminen on pahemman luokan rikos. Tieten tahtoen ei pidä aiheuttaa hämmennystä tai vaarantaa ikinä muiden henkeä.

Toisaalta käytetyn tavaran vieminen ei ole kaikista houkuttelevin vaihtoehto. Vaikka puhtaat alushousut saa nopeasti vaihdettua varuskunnan varastolla, en veisi kotiin esimerkiksi muiden jaloissa olleita boksereita.