Aatu Heikkonen

Rekrytointitapahtuma kuuluu varusmiesten päiväpalvelukseen, joten heillä on rutkasti aikaa tutustua yrityksiin.

Varusmiehet kokoontuvat työnhakuun Parolannummen sotilaskotiin

Joni Määttä

Panssariprikaatissa Parolannumella yritykset ovat saapuneet sotilaskotiin hakemaan varusmiehiä palveluksen jälkeisiin työtehtäviin. Puolustusvoimissa saa sellaista työkokemusta, mitä siviilissä ei voi hankkia.

Panssariprikaatin varusmiestoimikunta on järjestänyt sotilaskotiin varusmiesten rekrytointitapahtuman nyt toista kertaa tässä mittaluokassa yhdessä Hämeen kauppakamarin kanssa. Panssariprikaatin rekrytointitapahtuma on osa varusmiesten toimintakykypäiviä.

– Tavoitteena on saada varusmiehiä näillä keinoilla nopeasti siviilielämään mukaan palveluksen jälkeen, tapahtumaa koordinoinut työ-, opinto- ja sosiaaliasiamies, tykkimies Atte Tamminen kertoo.

VMTK:n, eli Varusmiestoimikunnan kanssa tapahtumaa operoinut Hämeen kauppakamari on ollut järjestelyissä aktiivisesti mukana. Kauppakamarin puheenjohtaja Pekka Vihman mukaan paikalliset yritykset ovat lähteneet tapahtumaan mukaan hyvillä mielin. Yhteistyö on ollut tiivistä VMTK:n kanssa.

– Yhteistyömme on ollut sujuvaa. Näin aikanaan itsekin varusmietoimikunnan puheenjohtajana toimineena tuo yhteistyö tuntuu erityisen hyvältä, Vihma iloitsee.

Varusmiehille on taattu osallistumismahdollisuus päivän tapahtumaan. Tämän ja huomisen päivän aikana heillä on koko päivä aikaa osallistua niin rekrytointimessuille, kuin myös samaan aikaan toisessa sotilaskodissa järjestetyille opintomessuille. Sinne on saapunut noin 15 oppilaitosta esittelemään omaa kouluaan.

Panssariprikaatin apulaiskomentaja, eversti Karri Heikinheimo valottaa, että tällainen tilaisuus hyödyttää yksilön lisäksi myös muita tahoja.

– Ajatuksena tässä on se, että tarjotaan ensinnäkin meidän alueen kumppaneille, kuten kunnalle ja yrityksille mahdollisuus rekrytoida ihmisiä. Tänä päivänä iso ongelma on se, miten työvoimatarpeet ja työvoimatarjonta kohtaavat.

Heikinheimon mukaan myös puolustusvoimat hyötyy varusmiesten työllistymisestä.

– Me annetaan ihmisille sotilaallinen koulutus ja sen koulutuksen perusteella heidät sijoitetaan sodan ajan tehtäviin. Maailma on kuitenkin sellainen, että osaamisen tarpeet kasvavat jatkuvalla sykkeellä myös puolustusvoimissa, joten mitä paremmin ihmiset työllistyy, aktivoituu, kouluttautuu ja kerryttää osaamistaan, niin se on kaikki osaamista sen sodan ajan sijoituksen päälle, hän hymyilee.

Työ-, opinto- ja sosiaaliasiamies Atte Tamminen, Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, Panssariprikaatin apulaiskomentaja, eversti Karri Heikinheimo sekä prikaatin koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Tommi Marttinen ovat tyytyväisiä tapahtuman järjestelyihin.

 

Apulaiskomentajan mukaan yritykset ja muut toimijat näkevät varusmiehissä valtavan potentiaalin työmarkkinoilla.

– Siitä potentiaalista mitä meillä täällä on, niin siitä yritykset haluavat myös itse voimaantua, hän korostaa.

Niemi-palvelut on yksi kolmestatoista paikalle saapuneesta yrityksestä. Niemi on muuttopalveluita tarjoava yritys, joten sen työtehtäviin kaivataan esimerkiksi muuttomiehiä ja kuorma-auton kuljettajia. Kyseisen yrityksen edustaja Heikki Koskinen näkee varusmiehissä potentiaalia niihin tehtäviin.

– Varusmiespalveluksessa oppii paljon sellaisia asioita mitä meidänkin yrityksessä tarvitaan. Esimerkiksi armeijan kuljettajilla on kuorma-auton ajokortit sekä ammattipätevyydet valmiina, ja yhteistyötaidot mitä palveluksessa saadaan on myös tarpeellisia ja niitä arvostetaan alalla tosi paljon, Koskinen iloitsee.

– Rekrytoijana arvostan myös johtajakoulutusta paljon. Edellytys se ei ole, mutta se on kyllä ehdoton etu rekrytointitilanteessa, hän lisää.

Kehuja tapahtuman järjestämisestä sataa myös varusmiestoimikuntien pääsihteeriltä, upseerikokelas Juho Rasalta.

– Se on erittäin tervetullutta, että varusmies voi suunnitella palveluksen jälkeistä elämäänsä intissä. Tällä on ehdottomasti positiivisia vaikutuksia myös palveluksen jälkeisen syrjäytymisen ehkäisyyn, sillä palveluksen jälkeen voi helposti jäädä tyhjän päälle jos työt tai opiskelupaikka eivät ole valmiina odottamassa, hän kehuu.

– Arvostus näitä kyseisiä yrityksiä kohtaan, jotka erikseen tulevat rekrytoimaan varusmiehiä on kyllä erittäin suuri, hän jatkaa.