Varusmiehelläkin on äänioikeus

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on parhaillaan käynnissä, mutta kysymykseksi jää, kuinka moni varusmies tämän tilaisuuden osaa hyödyntää.

Normaalisti äänestäisin vasta vaalipäivänä omalla kotipaikkakunnallani, mutta tänä vuonna jouduin poikkeamaan tästä perheen perinteestä. Varusmiehenä minun piti suosia ennakkoäänestystä ja käytännön syistä tein sen varuskuntani sijaintia lähinnä olevassa pisteessä. Vieraassa paikassa saattaa tuntea olonsa eksyneeksi, vaikka äänestyspaikalle johtaisi pitkä jono. Myös ennakkoäänestämisen käytäntö oli minulle uusi kokemus. Vaihtelu virkistää, sanotaan. Itse olisin kuitenkin halunnut pysyä perinteissä.

Mutta äänestämässä on käytävä. Olen kasvanut siihen ajatukseen, että äänestäminen vaaleissa ei ole oikeus vaan velvollisuus, jolla lunastaa oikeuden valittaa edustajien päätöksistä. Ja valittaminen on kivaa. Sillä ei ole väliä, äänestääkö Aku Ankkaa, Mikki Hiirtä vai jotakuta oikeasti ehdolla olevaa. Valitettavasti suuresta suosiostaan huolimatta Aku tai Mikki ei ikinä tule valituksi.

Itse tiesin ehdokkaani jo melko hyvissä ajoin ennen äänestämistä, mutta moni heittää tikkaa vaalikopin seinällä olevaan listaan ja äänestää osuman saanutta. Se pieni esitekin, mitä ehdokkaat avustajiensa kanssa jakavat maan toreilla ja muilla julkisilla paikoilla, antaa usein hyvin vähän tietoa. Netistä löytyy ristiriitaista ja puolueellista (mikä yllätys) tietoa, jos jaksaa kaivaa. Toki aktiivisimmat ehdokkaat tulevat mielellään potentiaalisen äänestäjän some-kavereiksi.

Ennakkoäänestyksestä puuttuu se tunnelma, mikä varsinaisella vaalipäivällä on. Ensinnäkin aikaa tehdä suoritus on enemmän ja väki jakautuu siten eri päiville. Eikä voi jäädä pitämään vaalivalvojaisia, sillä tuloksiakin joutuu odottamaan vaalipäivälle. Tosin, monille se tunnelma tulee niistä pienistä jutuista, kuten vaalikahveista äänestyslipukkeen leimaamisen jälkeen. Vaalipäivä on pyhäpäivä, jolloin ainakin meillä laitetaan jotain vähän parempaa päälle juhlatunnelmaa luomaan. Ennakkoäänestyksessä keskellä viikkoa se ei ihan luonnistu.

Onneksi en ole ainoa meidän perheestä, joka tänä vuonna joutuu rikkomaan perinteitä. Varusmieskavereillani ei vielä taida olla äänestykseen liittyviä perinteitä, mutta niiden muodostaminen voi olla hankalaa, jos huonolla tuurilla ei edes pääse äänestämään. Tai kuten ehkä ylempää sanottaisiin, äänestäminen on vain järjestelykysymys.