Otto Puhakka

Upseerikokelas Frans Helander suosittelee laivastoa kaikille, joita kiinnostaa viettää varusmiespalvelus metsän sijaan merellä.

Upseerikokelaana laivalla – "RUK oli elämäni parhaat 14 viikkoa"

Eelis Vähätalo

Miinalaiva Uusimaalla riittää varusmiehiä; upseerikokelaita on kuitenkin vain yksi. Ruotuväki haastatteli upseerikokelas Frans Helanderia NOCO-harjoituksen aikana.

Frans Helander / upseerikokelas / miinalaiva Uusimaa / TJ 49

"Suoritin peruskoulutuskauteni Upinniemessä, josta siirryin laivastoaliupseerikurssille Rannikkolaivastoon, Pansioon. Sieltä siirryin Merisotakouluun reserviupseerikurssille ja lopulta takaisin Pansioon miinalaiva Uusimaalle.

Opiskelen siviilipuolella merenkulkua, joten laivasto oli luonnollinen valinta. Merisotakouluun päädyin, koska olen alusta saakka pyrkinyt pääsemään palveluksessa niin pitkälle kuin mahdollista. RUK oli elämäni parhaat 14 viikkoa; se on paras mahdollinen paikka varusmiehelle palvella! Kurssi on rankka, mutta palkitseva. Minut on koulutettu laivastolinjan kokelaan lisäksi myös rannikkojoukon joukkueenjohtajaksi, joten myös metsähommia tuli opiskeltua. Laivastolinja on laaja koulutus, jossa pääsee tekemään monenlaisia juttuja.

Olin ainoa henkilö kurssillamme, joka halusi kokelaaksi miinalaiva Uusimaalle. Halusin Uusimaalle, koska se on puolustusvoimien suurimpia laivoja ja Pansio on lähellä kotiani. Aluksella on myös eniten varusmiehiä, joten siellä pääsee johtamaan enemmän. Uusimaasta liikkuu paljon tornareita: jotkut ovat sitä mieltä, että tämä on "Aamumaa" ja täällä olisi vihaisia skappareita. Tämä on sotilaallinen alus ja monet halusivat viettää loppupalveluksen rennommin. Niin kauan kuin asiat hoituvat hyvin, Uusimaakin on rento paikka palvella.

Tehtäväni on valvoa kaikkien varusmiesten arkea, tukea alijohtajia sekä olla linkkinä varusmiesten ja kantahenkilökunnan välillä eli kaikki tieto kulkee minun kauttani. Merellä toimin merenkulkualiupseerina tutkamittailijana tai aluksen ohjailijana.

Parasta Uusimaalla on ollut aluksen ohjailu ja se miten hyvin kantahenkilökunta on ottanut minut vastaan. Laivastoon kannattaa ehdottomasti hakea, jos vähääkään kiinnostaa päästä merelle eikä istua metsässä. Jos johtajuus kiinnostaa, hakekaa laivastoaliupseerikurssille ja antakaa kaikkenne niin ovet Merisotakouluun ovat auki."