Otto Puhakka

Katri Pynnöniemi on erikoistunut Venäjän turvallisuuspolitiikkaan.

Turvallisuus on aina ajankohtainen

Merja Juva

Haminan historiafestivaaleilla keskusteltiin tämän päivän turvallisuudesta.

Vapaaehtoisuus on osoittautunut monella suunnalla haasteelliseksi keinoksi hankkia riittävästi motivoitunutta henkilöstöä asevoimiin, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Joonas Sipilä. Esimerkiksi Espanjassa seitsemän prosenttia sotilaista on ulkomaalaisia. Sipilä esitelmöi keskiviikkona 17. heinäkuuta Reserviupseerikoulun Maneesissa järjestetyssä seminaari-iltapäivässä aiheesta asevelvollisuus puolustusjärjestelmän osana.

– Asevelvollisuus on ensisijaisesti tapa hankkia sotilaita asevoimille, Sipilä analysoi. Hän muistutti myös, että asevelvollisuus ja varusmiespalvelus ovat kaksi eri asiaa.

Haminan kaupungin ja Maanpuolustuskorkeakoulun järjestämässä seminaarissa keskusteltiin turvallisuuden eri osa-alueista.

Sipilän ohella tilaisuudessa esiintyi Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, kapteeni Antti Paronen, jonka aiheena oli terrorismi ja kansainvälinen turvallisuus. Hän valotti, miten erilaiset äärijärjestöt ajattelevat sodankäynnistä ja suorittavat iskuja.
– Terroristit eivät erityisen tietoisesti lähde tuhoamaan oikeusvaltioita, vaan he ovat valinneet epäsymmetrisen sodankäynnin tavan, koska heillä ei ole ilma-, meri- tai mainittavia maavoimia, Parola selosti.
Hän kävi läpi myös tilastoja, joiden mukaan terrorismi on vähentynyt huippuvuodesta 2015. Terrorismi on kuitenkin edelleen voimassa oleva ja aktiivinen uhka. Se ei vaikuta ainoastaan fyysisinä iskuina, vaan myös asenneilmaston muuttumisena raaemmaksi.

Helsingin yliopistossa ja Maanpuolustuskorkeakoulussa apulaisprofessorina toimiva Katri Pynnöniemi puolestaan tutustutti seminaariyleisön venäläisten strategiseen ajatusmaailmaan, jossa keskeinen käsite on kamppailu vaikutusvallasta maailmassa.
– Venäjä tavoittelee suurvalta-asemaa, koska ei pysty luottamaan keskinäiseen riippuvuuteen siinä määrin kuin esimerkiksi Euroopan Unioni omassa politiikassaan, hän pohjusti.

Miekat, muurit, musketit -historiafestivaali on järjestetty Haminassa nyt ensimmäistä kertaa ja jatkuu sunnuntaihin saakka. Festivaali tekee tutuksi Haminan historiaa keskiajalta 1800-luvulle. Tapahtumia on linnoituksen alueella runsaasti.