Antti Virtanen

Judon osalta meno oli lennokasta.

Tatamin tärinää ja mattopainia molskilla

Teemu Erho

Kamppailupäivät kokoaa sotilaita eri puolelta Suomea mittelemään voimiaan useammassakin lajissa.

– Kippaa se katolleen! Muiluta! Revi revi revi! Nyt lähtee, pyyhkäise! kaikuu Kouvolan Uttihallissa. Suomen Sotilasurheilun kamppailupäivät ovat täydessä vauhdissa.

Kouvolan varuskunnan urheilijat ja Utin jääkärirykmentti isännöivät yhdessä kamppailupäiviä 5.-8.marraskuuta. Kyseessä on Suomen Sotilasurheiluliiton suurin tapahtuma, joka on järjestetty jo parin vuosikymmenen ajan.

Kamppailupäivät pidetään Utissa samojen järjestäjien toimesta nyt toista kertaa peräkkäin. Osanottajia on yhteensä noin 180 kilpailijaa. Henkilökunnalle ja varusmiehille on joissain lajeissa omat sarjansa, jonka lisäksi järjestetään sarjoja eri harrastuneisuustasojen tai osallistujien painon mukaan.

– Järjestelyt ovat sujuneet hyvin. Utin puolelta on ollut hyvä pohja järjestämiseen viime vuodesta. He näkevät, että kamppailu-urheilu tukee heidän koulutettavia tehtäviään, Suomen Sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo kommentoi.

Kamppailupäivien lajeina ovat paini, lukkopaini, judo, nyrkkeily, vapaaottelu, sotilaspenkkipunnerrus ja sisäsoutu. Perinteisistä kamppailulajeista poikkeavissa sotilaspenkkipunnerruksessa ja sisäsoudussa mittelö suoritetaan kuntosalilaitteilla.

Sisäsoudussa tavoitteena on suorittaa soutulaitteella 1000 metrin matka mahdollisimman nopeasti. Sotilaspenkkipunnerruksessa toistot tehdään molemmat jalat ilmassa penkin yläpuolella.

Nyrkkeilykehässä nähtiin useita tiukkoja mittelöitä.

– Täällä on ollut hyvä tunnelma. Kannustusta on riittänyt, kun omat joukkuetoverit ovat olleet katsomassa otteluita, kertoo sotilaspainiin osallistunut varusmies.

Halliin oli rakennettu erikseen nyrkkeilykehä, vapaaotteluhäkki, tatami ja molski. Tämä mahdollisti useamman lajin samanaikaisen läpikäynnin. Ääntä ei tapahtumasta ainakaan puuttunut, tästä pitivät kilpailijoiden tukijoukot huolen. Monessa lajissa ottelut olivat pitkälti hyvin tasaista vääntöä. Myös osanottajien välillä vallitsi myönteinen urheiluhenki, vaikka intensiteettitasot olivat, kuten kamppailulajien henkeen kuuluukin, lähes koko ajan huipussaan.  

– Lajirajoja on ylitetty, esimerkiksi painijat ovat näyttäneet komeita suoritteita judonkin puolella. Hienoa on se, että pääsee kokeilemaan eri kamppailulajeja. Täällä mitaleita tärkeämpää on se, että jokainen saa hyviä otteluita, judossa urakoinut varusmies tiivistää.