Aleksi Korpelainen

Sukellusveneharjoituksessa on mukana miinanetsintäalus Katanpää. Kuvituskuva.

Suomi osallistuu Ruotsissa pidettävään sukellusveneharjoitukseen

Pasi Pouta

Tiistaina alkaneen harjoituksen tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Ruotsin yhteistoimintakykyä ja parantaa henkilöstön osaamista sukellusveneentorjunnassa.

Suomi osallistuu Ruotsissa 2.–10. huhtikuuta 2019 pidettävään Ubåtsjaktövning 2019 -harjoitukseen. Harjoitus pidetään Gotlannin ja Tukholman saariston välisellä merialueella. Suomi osallistuu harjoitukseen Katanpää-luokan miinantorjunta-aluksella ja kahdella Rauma-luokan ohjusveneellä. Yhteensä Suomen puolelta osallistuu noin 100 merisotilasta, joista noin 80 on palkattua sotilashenkilöstöä ja noin 20 varusmiehiä.

–Harjoituksen päämääränä on parantaa henkilöstön osaamista sukellusveneentorjunnassa, kertoo Rannikkolaivaston 6. Pintatorjuntalaivueen komentaja, komentaja Mika Mäkilevo.

–Tavoitteena on kehittää Suomen ja Ruotsin välistä yhteistoimintakykyä, harjoitella sukellusveneentorjuntaosastojen johtamista ja eri menetelmien ja asejärjestelmien taktista käyttöä.

Harjoituksen aikana harjoitellaan sukellusveneiden etsintää ja vastatoimia.

–Sukellusveneenetsintään ja -torjuntaan tarkoitetut alukset ja ilma-alukset harjoittelevat sukellusvenettä vastaan. Käytännössä tämä tarkoittaa erilaisten vedenalaisten etsintä- ja valvontajärjestelmien, menetelmien sekä asejärjestelmien käyttöä sukellusvenettä vastaan, Mäkilevo kuvailee.

Kokonaisuudessaan harjoitus on varsin suurta kokoluokkaa.

–Jos lasketaan osallistuvien yksiköiden määrä yhteen, kyse on melko suuresta harjoituksesta. Mukana on noin 15–20 alusta ja joitakin ilma-aluksia.

Suomi ja Ruotsi ovat viime vuosina tiivistäneet puolustusyhteistyötään.

–Harjoitus on tavanomainen osa Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä. Maiden välinen yhteistyö esimerkiksi meritilannekuvan vaihdossa ja harjoitustoiminnassa on jatkunut jo pitkään. Sukellusveneentorjuntaharjoitus on harjoitus muiden joukossa ja sinällään hyvin arkipäiväistä Suomen ja Ruotsin merivoimien välistä yhteistoimintaa, josta molemmat hyötyvät, Mäkilevo taustoittaa.