Suomi 100 -teemaa vaalitaan puolustusvoimien kesäkiertueella

Puolustusvoimien Suomi 100 -kesäkiertue on vieraillut kesäkuun aikana useilla paikkakunnilla. Kalustoesittelyt ja musiikkiesitykset ovat houkuttelleet turuille ja toreille ihmisiä tutustumaan puolustusvoimiin ja viihtymään musiikin tahdissa.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teemana on "maanpuolustus kuuluu kaikille". Se näkyy myös puolustusvoimien kesäkiertueella, jossa puolustusvoimia tuodaan kansan nähtäville kaupunkeihin soittokuntien tahdittamana.

Torstaina 15. kesäkuuta puolustusvoimien kesäkiertue pysähtyi Jyväskylään Lutakkoon. Ohjelmassa oli muun muassa Hornetin ylilento, ilmavoimien kalustoesittely, Midnight Hawksin taitolentoesitys ja ilmavoimien soittokunnan sekä Varusmiessoittokunnan musiikkiesitykset.

Jyväskylän kesäkiertuetapahtuman ilmavoimien kalustoesittelystä vastannut Ilmasotakoulun apulaisjohtaja, everstiluutnantti Aki Hotti kertoo, että ihmisiä kiinnostaa maanpuolustus.

– Nykyinen maailman tilanne on sellainen, että kiinnostus on herännyt. Nämä asiat nähdään tarpeellisina. Onhan Suomessa maanpuolustustahto ollut aina kova. Lisäksi nyt ihmiset ovat kokeneet Suomi 100 -teeman tärkeäksi, hän arvioi.

Kun varuskuntia on lakkautettu, puolustusvoimien kalustoa näkee entistä harvemmin. Tapahtumat, joissa esitellään kalustoa, nähdään tarpeellisina.

– Kun tulemme tällä tavalla kaupunkiin näytille, se on hieman jotain uutta, Hotti kertoo.

Hotti puhuu hieman pilke silmäkulmassa Jyväskylästä ilmavoimien pääkaupunkina. Ilmasotakoulu Tikkakoskella sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Jyväskylästä.

– Ihmisiä tuntuu kiinnostavan. Kun Midnight Hawks lensi, sille taputettiin. Se ei ole ihan tavallista. Tämä on tietyllä tapaa meille ulostulo. Haluamme tuoda ilmavoimia ja puolustusvoimia täällä Jyväskylän alueella esille.

Tapahtuma oli Hotin mielestä varsin onnistunut. Tapahtuma-alue oli mitoitettu 5 000 ihmiselle, ja Hotin mukaan siitä ei kauaksi jääty. Hän piti yleisömäärää positiivisena yllätyksenä.

 

Kesäkiertueen yhteydessä Jyväskylässä järjestettiin myös Nuku rauhassa -kokonaisturvallisuustapahtuma, jossa vapaaehtoiset maanpuolustus- ja turvallisuusjärjestöt esittelivät toimintaansa. Lisäksi tapahtumassa viranomaiset kuten poliisi ja pelastuslaitos tekivät ihmisille tutuksi omaa kalustoaan ja toimintaansa. Nuku rauhassa tukee Suomi 100 -teemaa.

Nuku rauhassa -tapahtuman ja puolustusvoimien kesäkiertueen yhdistäminen oli onnistunut ratkaisu ainakin Jyväskylässä.

– Tämä on toiminut hyvin. Heidän piti pitää elokuussa oma tapahtuma täällä, mutta nyt kun tämä kiertue tuli, niin nämä yhdistettiin. Tapahtuma on ollut kokonaisuutena hyvä, Hotti kertoo.

Midnight Hawks -taitolentonäytös sai suurimman huomion puolustusvoimien kesäkiertueella Jyväskylässä.

 

Riku Tenhunen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä (MPK) kertoo, että oli iso asia, että he pääsivät esittelemään toimintaansa puolustusvoimien kesäkiertueen yhteydessä. Yhteistapahtuma toi paljon lisää yleisöä ja teki tapahtumasta suuremman.

– MPK:lla on useampia Nuku rauhassa -tapahtumia. Osa on osallisena puolustusvoimien kesäkiertueessa. Nyt on käynyt hyvä tuuri, kun olemme päässeet puolustusvoimien siivellä tänne.

Tenhunen kertoo, että tapahtumat ovat tärkeä keino tuoda maanpuolustustoimintaa tutuiksi ihmisille. MPK ei hänen mukaan ole kovin tuttu kansalle.

– Tuomme maanpuolustusjärjestöjen ja kolmannen sektorin osaamista. Kerromme, millä tavalla vapaaehtoinen pelastuspalvelu toimii, miten eri maanpuolustusjärjestöt toimivat ja minkälaista koulutusta maanpuolustuskoulutusyhdistys antaa, hän taustoittaa.

Tapahtumassa poliisin toimintaa esittelemässä ollut ylikonstaapeli Mika Toukola kertoo, että on tärkeää saada ihmisille tutuiksi viranomaisten toimintaa.

– Laskemme kynnystä tavata poliisia, että se ei olisi sellainen musta mörkö, hän kertoo.

Tapahtuma keräsi yleisöä niin nuoresta kuin iäkkäämmästä ikäpolvista.Tapahtumassa oli paikalla myös runsaasti lapsia, jotka olivat innoissaan, kun pääsivät ihmettelemään puolustusvoimien sekä viranomaisten kalustoa.

Pelastuslaitoksen toimintaa esittelemässä olleet palomiehet Veli-Matti Karjalainen ja Ari Viinikainen kiinnittivät huomiota, siihen, kuinka lapsia kiinnostaa.

– Pieniä lapsia kiinnostaa armeijan vehkeet, poliisi ja palolaitos. Se on sellaista aitoa intoa, Viinikainen sanoo.

8-vuotias Jesse Heinonen tutustui innokkaasti puolustusvoimien kalustoon.

 

Jyväskylässä Lutakossa kauniissa järvimaisemissa järjestetty tapahtuma oli myös yleisön mielestä varsin mielenkiintoinen ja pidetty. Monet toivoivat, että tämänkaltaisia tapahtumia saisi olla enemmän.

Jyväskyläläinen Minna Silius näkee, että tapahtumilla tehdään ihmisille tutuiksi eri tahoja.

– Onhan ihmisten hyvä tietää, kuinka turvassa täällä ollaan ja kuinka Suomessa on tällaiset turvallisuusasiat. Kun vertaa muuhun maailmaan, niin kyllä Suomessa on turvallisuusasiat hyvin, hän sanoo.

Samoilla linjoilla on Martti Silvennoinen, jonka mielestä erityisesti oman maanpuolustuksen ylläpitäminen on tärkeää. Hänen mielestään tällaisilla tapahtumilla luodaan myös turvallisuuden tunnetta.

– Onhan tämä hieno tapahtuma. On hienoa, että Suomessa on omat puolustusvoimat. Näin se pitääkin olla, hän toteaa.

Läpi Suomen yhteensä 16 paikkakunnalla vieraileva puolustusvoimien kesäkiertue on kiertänyt kesäkuussa tiiviiseen tahtiin Suomen paikkakuntia. Heinäkuun ajan kiertue on tauolla mutta palaa jälleen elokuussa.

 

Näköislehdet