Seikkailunhaluinen lääkintäaliupseeri

Laivaston tehtävien luulisi sopivan seikkailunhaluiselle ja uusien paikkojen näkemisestä kiinnostuneelle nuorelle miehelle. Merivoimissa palveleva alikersantti Voitto Suominen valitsi kuitenkin lääkintäaliupseerin hommat.

Uusien alokkaiden saapuminen varuskuntiin tarkoittaa muutosta varusmiesjohtajien palveluksessa. He ovat nyt vastuussa uudesta saapumiserästä: siitä, että uudet alokkaat oppivat sotilaallisen käyttäytymisen ja perusyksikön käytännöt. Näin on myös lääkintäaliupseerina palvelevan alikersantti Voitto Suomisen kohdalla.

– Olen alikersantti siinä missä muutkin. Peruskoulutuskaudella opetan alokkaille asioita ihan käyttäytymisestä ja aseenkäsittelystä lähtien.

Erittäin seikkailunhaluinen ja extempore-matkustelua harrastava Suominen harkitsi myös laivaston tehtäviin pyrkimistä. Juuri uuden saapumiserän kouluttaminen oli kuitenkin syy miksi hän ei näin tehnyt.

– Halusin nimenomaan johtaa ihmisiä, ja laivalla uutta saapumiserää ei pääsisi johtamaan. Aliupseerikurssilla johdettiin vertaisia, joten on siistiä päästä toimimaan uusien alokkaiden kanssa. Kokemuksesta on varmasti hyötyä tulevassa työssä.

Tulevalla työllä Suominen tarkoittaa rajavartijan tehtäviä. Hän aloittaa vuoden mittaisen peruskoulutuksen Imatran Raja- ja Merivartiokoulussa tammikuussa. Peruskoulutuksen jälkeen pääsee työskentelemään Rajavartiolaitoksella.

– Työ turvallisuusalalla on kiinnostanut aiemminkin. Serkkuni toimii kouluttajana Rajavartiolaitoksella, joten sitä kautta sitten kiinnostuin koulutuksesta.

Koulutettavien rajavartioiden määrä lähes tuplaantuu vuonna 2018. Suomista houkuttelikin hyvä työtilanne ja monipuoliset työtehtävät.

– Toivon pääseväni työskentelemään Lapissa. Siellä vartioitava alue on iso ja liikkumista tulee paljon.

Luulisi, että rajavartijaksi pyrkivä suorittaisi varusmiespalveluksensa myös Rajavartiolaitoksella. Suominen kuitenkin sai kutsunnoissa toiveensa mukaisesti paikan merivoimista.

– Ykkösvaihtoehtoni oli lentokoneapumekaanikon tehtävät ilmavoimissa. Merivoimat olivat sitten kakkosvaihtoehto. Lääkintäaliupseeriksi päädyin, koska halusin tehdä jotain yleishyödyllistä.

 

Lääkintäaliupseeri toimii ensihoitoryhmän johtajana. Poikkeustilanteessa evakuointikuljetus tuo haavoittuneen taistelukentältä ensihoitopaikalle, jossa hoitotoimenpiteet aloitetaan. Lääkintäupseerit eli lääkärit suorittavat hoitotoimenpiteitä, joissa lääkintäaliupseeri tarvittaessa avustaa. Hän toimii lääkäreiden alaisena ja delegoi tehtäviä eteenpäin lääkintämiehille.

– Harjoituksissa toimimme ensihoitopaikalla, jossa suuri osa ajasta myös kuluu. Ensisijainen tehtävämme on hoitaa haavoittuneita, mutta tarpeen vaatiessa myös taistelemme, jos vihollinen esimerkiksi alkaa lähestyä.

Rannikkoprikaatissa ei kouluteta lääkintäaliupseereita, joten Suominen siirtyi aliupseerikurssin toiseen vaiheen alussa yhdeksän viikon ajaksi Panssariprikaatiin Parolannummelle hakemaan koulutusta.

– Harjoitukset ja erityisesti niiden jälkeinen olotila ovat olleet inttiuran mieleenpainuvimpia kokemuksia. Kun pääset rankan harjoituksen jälkeen pariksi tunniksi bussiin nukkumaan, olo on suorastaan euforinen. Koettelemuksista selviytyminen on palkitsevaa.

Peruskoulutuskauden jälkeen Suominen pääsee siirtämään opittuja taitoja eteenpäin uusille Rannikkoprikaatin lääkintämiehille.

– Siellä tulen toimimaan apukouluttajana. Lääkintämiesten kanssa harjoitellaan muun muassa lääkintäryhmän toimintaa.

 

Näköislehdet