Helmi Saarela

Ensiaputaidot ovat tärkeitä kansalaistaitoja.

Santahaminassa harjoiteltiin turvallisuus- ja valmiustaitoja

Teemu Erho

Naisten Valmiusliiton järjestämässä NASTA Pihlaja 2019 -harjoituksessa oli tarjolla koulutusta erilaisia häiriö- ja kriisitilanteita varten.

Naisten Valmiusliiton järjestämä NASTA Pihlaja 2019 -harjoitus pidettiin viikonloppuna 20-22. syyskuuta Kaartin jääkärirykmentissä, Santahaminassa. Harjoituksessa n. 400 naista harjoitteli arjen turvallisuus- ja valmiustaitoja. 

 

Harjoitus koostui kymmenestä eri kurssista, joista jokainen kesti perjantaista sunnuntaihin. Kurssitarjontaan kuuluivat muun muassa "Selviytyminen sähköttä", "Turvallisesti vesillä" ja "Toiminta väkivaltaisessa ääritilanteessa". Harjoituksessa oli myös ruotsinkielinen "Förstä hjälpen i det verkliga livet"-kurssi. 

 

Naisten Valmiusliitto järjestää valtakunnallisia, suuria NASTA-harjoituksia kaksi kertaa vuodessa. Lisäksi vuosittain järjestetään muutamia pienempiä PikkuNASTA-harjoituksia, jotka koostuvat vähintään kolmesta kurssista. 

 

Harjoitukset järjestetään Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kursseina puolustusvoimien tuella. Tapahtumat järjestetään puolustusvoimien alueilla ja osallistujat saavat asianmukaiset varusteet lainaan puolustusvoimilta. Koulutusten sisältö vaihtelee järjestysympäristön mukaan, esimerkiksi "Turvallisesti vesillä"- kurssille ei ole kaikkialla ympäristön tarjoamia edellytyksiä. Viikonloppuna järjestetty NASTA-harjoitus oli järjestyksessään 44. 

 

Turvallisesti vesillä -kurssilaisia harjoittelemassa pelastautumista.

 

– Harjoituksissa opetellaan kansalaistaitoja, jotka kuuluvat kaikille. Onnettomuustilanteessa ensimmäisenä paikalle osuva on sattumanvaraisesti ihan tavallinen ihminen. Tämän takia jokaisella olisi hyvä olla tietty perustaso tällaisia turvallisuustaitoja, toteaa Naisten Valmiusliitto ry:n viestintä- ja järjestösihteeri Suvi Aksela

 

Lähivuosina kurssitarjontaan on otettu myös moderneihin uhkiin varautumista. Informaatiovaikuttamiseen varautumisesta sekä kyberturvallisuudesta pidettiin kurssi viikonloppuna. Tarjolla oli myös kokonaan uusi kurssi, "Lapset kriisissä", jossa opeteltiin kriisitilanteessa olevien lasten kohtaamista ja tukemista. 

 

Naisten Valmiusliitolla on 12 alueneuvottelukuntaa, jotka toimivat käytännössä täysin vapaaehtoisten voimin. NASTA-harjoitukset suunnitellaan alueneuvottelukunnissa, jotka koostuvat jäsenjärjestöjen edustajista kyseisellä alueella. Jäsenjärjestöjä on yhteensä 11.

 

– Isoja NASTA-harjoituksia aletaan suunnittelemaan todella aikaisin, koska puolustusvoimille tehtävä tukipyyntö täytyy tehdä hyvissä ajoin. Naisten Valmiusliitolla onkin harjoitusten järjestämisaikataulusta useamman vuoden suunnitelma. Varsinaiset konkreettiset järjestelyt aloitetaan noin puolitoista vuotta ennen harjoitusta, Aksela selvittää. 

 

Koulutuksen pääpaino on perustason asioissa, jotta osallistujille jäisi kuva siitä, miten vaaratilanteessa oikeasti tulee toimia. Osa kursseista on teoria- ja luentopainotteisia, kun taas osa keskittyy käytännön asioihin. 

 

Selviytyminen sähköttä- kurssille viikonloppuna osallistunut Laura Cankar oli neljättä kertaa mukana NASTA-harjoituksessa:

 

– Kurssilla opetetaan, miten kotona toimitaan sähkökatkon aikana ja miten siihen varaudutaan. Sisällöt ovat siis todella konkreettisia. Juuri sitä tulinkin täältä hakemaan, hän kertoo. 

 

Valtakunnallisissa NASTA-harjoituksissa puolet paikoista on varattu ensikertalaisille, mutta useammankin NASTA:n konkareita löytyy. Muutaman päivän aikana korostuu myös sosiaalinen puoli, sillä koko viikonloppu vietetään tiiviisti ryhmässä. 

 

– Täällä on tullut paljon tuttuja vastaan, meillä on mukana esimerkiksi äiti-tytär combo ja erilaisia ystävätärporukoita, Cankar selostaa.