Rajat auki varusmiehille

Eduskunnan päätös antaa varusmiesten ylittää Uudenmaan raja lomille lähtiessään oli monelle suuri helpotus. Alkuperäisessä muodossaan hallituksen esitys olisi lukinnut satoja varusmiehiä kasarmien porttien sisään.

Uutisotsikoita dominoinut Uudenmaan rajojen sulkeminen oli pilata monen maakunnan ulkopuolella asuvan Uudellamaalla palvelevan varusmiehen lomamatkat. Lisäksi vaarassa olivat muualla Suomessa palvelevat uusimaalaiset.  Taisteluvarustuksessa hikoilevat varusmiehet spekuloivat jopa koko palveluksen kestävällä kiinniololla, mikäli alkuperäinen hallituksen esitys rajojen sulkemisesta olisi mennyt läpi sellaisenaan. Perustuslakivaliokunnan käsittelyssä hallituksen esitys runnottiin kuitenkin lopulliseen muottiinsa ja rajan ylittäminen varusmiespalveluksen tai muun lakisääteisen velvollisuuden suorittamiseksi sallittiin. Päätös sinetöitiin vielä myöhään yöhön jatkuneessa eduskunnan täysistunnossa. Moni varusmies pyyhki tuskanhikensä ja huokaisi helpotuksesta.

Kysymyksiä herättää erityisesti hallituksen alkuperäinen esitys, jossa kansalaisen oikeutta palata asuin- tai kotipaikkakunnalleen pidettiin merkittävänä oikeutena myös maakuntarajojen sulun aikana. Lisäksi esimerkiksi työpaikalle matkaamista pidettiin hyväksyttävänä jo alusta alkaen. Kuitenkin samassa esityksessä täsmennettiin erikseen, etteivät varusmiesten lomamatkat sisälly liikkumarajoituksista poikkeamisen piiriin eikä oikeus palata kotipaikkakunnalleen koske maanpuolustusvelvollisuuttaan suorittavia nuoria Suomen kansalaisia. Hallituksen alkuperäinen esitys oli läpimärkä rätti monen varusmiehen naamalle. 

Perustuslakivaliokunnan ja eduskunnan käsittely kuitenkin osoitti, että parlamentaarisen demokratian malli antaa mahdollisuuden pohtia asioita uudelleen ja tehdä niihin myös perustavanlaatuisia muutoksia. Maalaisjärkeä käyttävien poliitikkojen istuttaminen yhteen huoneeseen päätöstä veivaamaan oli tällä kertaa onnistunut veto, jolla varmistettiin satojen varusmiesten palvelusmotivaation säilyminen. Varusmiesten oikeus poiketa maakuntarajan liikkumarajoituksista on kuitenkin herättänyt keskustelua uudesta aiheesta: levittävätkö lomamatkoillaan rajan ylittävät varusmiehet koronavirusta Uudeltamaalta muualle Suomeen?

Keskustelunaihe on itsessään täysin merkityksetön. Samaan aikaan kun kymmenettuhannet siviilihenkilöt ylittävät maakuntarajan päivittäin matkustaakseen töihin tai kuskatakseen tavararahtia läpi maan, huomio kiinnitetään pieneen Suomen puolustuskykyä ylläpitävään ihmisryhmään. Puolustusvoimien tiedotuspäällikkökin on varmentanut, että Uudenmaan rajan ylittää ainoastaan noin 1500 varusmiestä kahden viikon välein. Mielestäni varusveijarit ovat myös varsin hyvässä suojassa koronavirukselta, sillä he viettävät uusien lomajärjestelyiden myötä yhteensä kuukauden taistelun ammattiosaajan hellässä huomassa. 

Tämä taistelun ammattilainen on tietysti Puolustusvoimat, jolta onnistuu taistelu myös maailmanlaajuisen pandemian aiheuttanutta koronavirusta vastaan. Koitokseen on varauduttu muun muassa desinfiointiaineilla ja tiukoilla ryhmäjaoilla. Kotonaan möllöttävä kansalainen on vapaa liikkumaan oman mielensä mukaan myös karanteeniaikana, mutta karskean luutnantin korvia raastava karjaisu palauttaa koronatoimenpiteistä piittaamattoman varusmiehen nopeasti ruotuun. 

Puolustusvoimat on ottanut pandemiatilanteen enemmän kuin tosissaan ja ehkäisee toimillaan tehokkaasti varusmiesten tartuntariskiä. Eduskunnan lopullinen päätös varusmiesten oikeudesta poiketa liikkumisrajoituksista ja Puolustusvoimien kiivas koronataistelu sopivat yhteen kuin komposiittikypärä ja luotisuojaliivi. Yhdessä toiminen ja tilanteeseen sopivalla vakavuudella suhtautuminen ovat laadukkaimmat aseet koronaviruksen nujertamiseksi. Näin myös yhteiskuntamme voi vielä jonain päivänä palata normaalitilaan, jossa ravintoloissa istuskelu on arkipäivää ja kauppojen hyllyt nitisevät täysistä vessapaperipaketeista.