Lauri Heroja

KASARMIstudio on Varusmiessoittokunnan uusi projekti, jossa eri kokoonpanot pääsevät framille kertomaan itsestään ja näyttämään osaamistaan.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta tarjoaa keikkaelämyksiä kotioloihin

Toni Keränen

Kun yleisö ei pääse soittokunnan luo, tuo Puolustusvoimien varusmiessoittokunta itsensä yleisön luokse - KASARMIstudio-projekti esittelee Varusmiessoittokunnan eri kokoonpanoja haastatteluiden ja musiikkivideoiden muodossa joka tiistai ja perjantai.

Soittokunnat elävät tällä hetkellä muiden viihdetaiteiljoiden tavoin keikatonta arkea. Parolassa toimiva Puolustusvoimien varusmiessoittokunta harjoittelee muista sotilassoittokunnista poiketen yhä yhdessä, yleisiä hygieniaohjeita sekä Puolustusvoimien yhteisiä järjestelyjä noudattaen. Tavanomaista harjoitustoimintaa ovat värittäneet niin Uudenmaan rajan virka-apu kuin myös kahden viikon mittaiset harjoitusjaksot maastossa.

Polte esiintymiseen ja musiikin soittamiseen on saatu poikkeusoloissakin hyödynnettyä parhaalla mahdollisella potentiaalilla. Varusmiessoittokunta julkaisee sosiaalisen median kanavillaan videomateriaalia joka tiistai ja perjantai. Konserttielämyksiä vastaavia kokemuksia on siis tarjolla säännöllisesti tyhjästä keikkakalenterista huolimatta.

KASARMIstudio-nimeä kantavaa projektia suunnittelemassa ja toteuttamassa oleva Varusmiessoittokunnan viestintävarusmies, jääkäri Tuomas Toivainen toteaa uudenlaisen tuotannon olevan erinomainen ratkaisu Varusmiessoittokunnan poikkeukselliseen arkeen.

– Soittaminen ja esiintyminen on kuitenkin se leipähomma mitä Varusmiessoittokunnassa tehdään, joten mietimme yhdessä miten tilanne saataisiin paikattua. Tulimme siihen tulokseen että voisimme alkaa tekemään musiikkivideoita meidän soittokunnan eri kokoonpanoista, Toivainen kertoo.

Varusmiessoittokunnassa on monia eri kokoonpanoja, joihin lukeutuu projektin ensimmäisessä osassa esiintyvä Jousiorkesteri sekä Showband, Viihdeorkesteri, Konserttisoittokunta, Rumpuryhmä ja Kivääritaitoryhmä. Toivaisen mukaan ainakin neljästä ensimmäisenä mainitusta kokoonpanosta on tulossa musiikkivideoita ja haastatteluita tulevina viikkoina. 

Videoilla esitellään sosiaalisen median seuraajille jokaista kokoonpanoa yksitellen ja näiden esittelyjen yhteydessä julkaistaan musiikkivideo, jonka kyseinen kokoonpano on sovittanut ja esittänyt. Videot ohjataan kantahenkilökunnan ohjeistuksella ja niiden äänittämisestä ja valotekniikoista on vastuussa Varusmiessoittokunnan tekniikkatiimi, joka normaalisti vastaa kyseisistä tehtävistä keikoilla. Lopputuloksen kokoaa viestintätiimi, joka kuvaa ja valmistaa musiikkivideot julkaistaviksi.

– Käsittääkseni tämän sortin toimintaa ei ole ennen ollut, että tehtäisiin näin montaa videota yhtä aikaa. Tämä on ollut erittäin mielenkiintoinen juttu ja mukavaa että pääsemme toteuttamaan asianmukaista koulutusta poikkeusoloista huolimatta, Toivainen toteaa.

Varusmiessoittokunta ei ole astumassa ensimmäistä kertaa videotuotannon pariin, vaan on julkaissut sosiaalisen median kanavilla varusmiesten itse tekemiä videoita jo vuodesta 2014 lähtien. Mediatiimin tuotoksiin on lukeutunut vuosien saatossa useita haastatteluita, vartioparaatikoosteita, kuviomarssivideoita sekä myös matkailuvlogeja. Suurinta huomiota etenkin kotiutuvien varusmiesten keskuudessa ovat herättäneet TJ0-musiikkivideot, jotka ovat kokonaisuudessaan Varusmiessoittokunnassa palvelleiden varusmiesten itse sanoittamia ja säveltämiä kappaleita. 

Arki Varusmiessoittokunnan toiminnassa on muuttunut kevään aikana rankalla kädellä, mutta Toivainen kokee ryhmän yhteishengen pysyneen korkealla. Haasteellisissakin olosuhteissa videotuotanto on pysynyt laadukkaana. 

– Sanomattakin selvää, että keikattomuus on herättänyt harmitusta varusmiesten keskuudessa. Näiden musiikkivideoiden kautta kuitenkin pääsemme toteuttamaan esiintymistä ja soittamista, mitä tapahtuisi normaalistikin keikoilla. On ollut ilo nähdä ihmisten onnistumisia sekä katsoa taitavien ihmisien musisointia, Toivainen tiivistää.