Anttoni Kangastie

Puolustusministeri Antti Kaikkonen keskusteli Maavoimien valmiuspäällikkö, eversti Pasi Hirvosen kanssa Mäntsälän tarkistuspisteellä.

Puolustusministeri vieraili Mäntsälän tarkistuspisteellä

Joakim Kullas

Puolustusministeri Antti Kaikkonen keskusteli tarkistuspisteen varusmiesten kanssa Uudenmaan eristystoimien sujumisesta sekä työskentelystä liikenteenvalvontatehtävissä.

Uudenmaan eristämisen valvomiseksi perustetut tarkistuspisteet ovat vetäneet puoleensa korkea-arvoisia vieraita. Puolustusministeri Antti Kaikkonen vieraili 31. maaliskuuta Valtatie 4 ja Levannon risteyksen tarkistuspisteellä Mäntsälässä. Paikalla nähtiin ministerin, varusmiesten ja pisteellä työskentelevien poliisien lisäksi myös Maavoimien valmiuspäällikkö, eversti Pasi Hirvonen. Aikaisemmin tarkistuspisteillä ovat vierailleet sisäministeri Maria Ohisalo sekä Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Kaikkosen vierailu alkoi pisteellä työskentelevän Panssariprikaatin varusmiehen virallisella ilmoituksella, jonka vastaanotettuaan puolustusministeri kävi keskustelua puolustusvoimien henkilökunnan sekä varusmiesten kanssa. Kaikkonen päätyi rupattelemaan myös muutaman poliisin edustajan kanssa ja kertoi keskustelujen pohjalta sulkupisteen toiminnan sujuvan loistavasti. Samalla Kaikkonen totesi suomalaisten noudattavan tunnollisesti poliisin ohjeistuksia liikenteenvalvontatilanteissa. 

– Toiminta näyttää erittäin hyvältä ja olen tyytyväinen näkemääni. Jututin poliisia, puolustusvoimien henkilökuntaa sekä varusmiehiä ja homma pelaa aivan kuten pitääkin, Kaikkonen kommentoi.

Myös Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevä ylikonstaapeli Janne Vuorela oli samoilla linjoilla puolustusministerin kanssa. Vuorela kertoi, että vain pieni osa Mäntsälän tarkistuspisteelle ajaneista henkilöistä on jouduttu käännyttämään. Paikalla toimitetut sakkoasiat ovat Vuorelan mukaan olleet yksittäisiä ja lähinnä liikenneasioita koskevia. Puolustusvoimien ja poliisin yhteistyötä liikenteenvalvonnassa hän kuvaili hedelmälliseksi. 

– Yhteistyö on sujunut todella hyvin ja varusmiehet ovat toiminnassa korvaamaton apu. Kun poliiseilla ja varusmiehillä on omat tehtävänsä, saamme hommat hoidettua ja huolto sekä liikenteenlaskenta sujuvat erinomaisesti, Vuorela kehuu.

Puolustusministeri vieraili tarkistuspisteen lisäksi myös lähimaastossa sijaitsevalla varusmiesten majoitusalueella. Varusmiesten kanssa keskustelemisen sekä leirissä vierailun lisäksi Kaikkonen innoistui kommentoimaan myös varusmiesten lomamatkustamiseen liittyviä asioita. Kaikkosen mukaan päätös jättää varusmiesten lomamatkustaminen Uudenmaan eristämistä koskevien liikkumarajoitusten ulkopuolelle oli oikea ja perusteltu. 

– Mielestäni varusmiesten oikeudelle ylittää raja on hyvät perusteet. Toki näissä olosuhteissa varusmiehet eivät kovin usein lomille pääse ja yleisiä ohjeita koronatartuntojen ehkäisemiseksi on syytä noudattaa, Kaikkonen täsmentää.