Parolannummella juhlittiin Perinteitä, Yhteistyötä ja Iskuvoimaa

Panssariprikaati ja Hattulan kunta juhlivat keskiviikkona Panssaridivisioonan 75-vuotispäivää lämpimän aurinkoisessa säässä, mikä piti myös prikaatin ensihoitoryhmän kiireisenä: auringon paahteessa eivät kuitenkaan pyörtyilleet veteraanit, vaan varusmiehet. Juhlapäivänä kunniassa olivat ennen kaikkea perinteet, yhteistyö ja iskuvoima.

Vuosipäivä alkoi Valtatie 3:n varrelta, jonne paljastettiin Panssarimuseon Hattulan kunnalle lahjoittama Sturm (StuG III) -rynnäkkötykki. Paljastustilaisuus alkoi Hornet-hävittäjän lentoesityksellä ilmavoimien täsmällisyydellä, tasan kello yhdeksän. Parolan marssin saattelemana Hattulan kunnan edustaja, sekä prikaatin komentaja, eversti Pekka Järvi lausuivat paljastustilaisuuteen tervehdyksensä.

Juhlallisuudet jatkuivat Parolannummella seppeleenlaskuilla, katselmuksella sekä ohimarssilla. Tammikuusta 2014 Panssariprikaatin komentajana toiminut Järvi luovutti katselmuksessa Panssariprikaatin lipun maavoimien komentajalle, kenraaliluutnantti Seppo Toivoselle, joka ojensi sen Järven seuraajalle, eversti Kari Nisulalle.

– Luovutan komentajuuden ensimmäinen päivä seitsemättä seuraajalleni eversti Kari Nisulalle tietäen luovuttavani hienon prikaatin hienolle komentajalle, lausui Järvi katselmuspuheessaan.

Nisula vastasi ottavansa Panssariprikaatin komentajan tehtävät vastaan nöyränä, mutta määrätietoisena.

Maavoimien komentaja luovutti Panssariprikaatin lipun eversti Kari Nisulalle.

 

Reserviin siirtyminen ei Järven mukaan tunnu juuri miltään, sillä hän siirtyy toisiin tehtäviin. Järvi aloitti Päivölän kansanopiston rehtorina kesäkuussa.

Vuosipäivä keräsi yleisöä sankoin joukoin – eikä ihme, sillä aurinko paistoi koko päivän kirkkaalta taivaalta. Osallistujia oli prikaatin arvion mukaan yli 5000. Sekä Puolustusvoimien kalustoesittely että kokonaisturvallisuuden juhlahanke, Nuku rauhassa- tapahtumatori keräsivät yleisön mielenkiinnon. Myös perinteinen hernekeitto maistui juhlaväelle.

Äänismaat olivat löytäneet paikalle Riihimäeltä. Virpi Äänismaa kertoi miehensä nähneen tapahtumasta ilmoituksen lehdessä.

– Hän soitti, että kannattaisi tulla käymään täällä lasten kanssa. Päivä on ollut kaikin puolin kiva. Pojat Samuli ja Eemeli ovat käyneet kiipeilemässä panssarivaunujen päällä ja päässeet tutustumaan myös poliisi- ja paloautoihin Nuku rauhassa -tapahtumatorilla, Äänismaa kertoi.

Poikien pappa Mauri Äänismaa tuli paikalle Akaasta ja tykkäsi vuosipäivästä. Hän muisteli omia armeija-vuosiaan Parolassa ja kertoi, että hänen poikansakin ovat käyneet varusmiespalveluksen Panssariprikaatissa.

Äänismaat nauttivat Sotilaskotisisarten tarjottavista

Lämpimällä ilmalla oli myös kääntöpuolensa, sillä pyörtymiset työllistivät prikaatin ensihoitoryhmää.

– On meillä tehtävää riittänyt, mutta ei mitään vakavaa. Vuoromme alkoi aamu-kahdeksalta ja potilaita on ollut kymmenen ja kahdenkymmenen väliltä. Pyörtyneet ovat olleet paljolti varusmiehiä, vaikka alun perin tulimme huolehtimaan veteraanien voinnista, naurahti ensihoitoryhmän alikersantti Taru Packalén.

– Vuoromme kestää ilta-viiteen, mutta on mukavaa toteuttaa ihan käytännössä koulutusta, jota on intissä saanut, hän totesi.

Ensihoitoryhmä. Kuvassa vasemmalta alikersantti Packalén, panssarihuoltomies Mällinen, tykkimies Kiviniemi, korpraali Kuitunen sekä panssarihuoltomies Hämäläinen.

Iltapäivän päiväjuhlassa tunnelma oli rennon arvokas. Juhlapuheen piti kansanedustaja Mika Kari, joka toimii puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana. Varusmiessoittokunta viihdytti juhlakansaa musiikilla ja Erkki Käkelän kirjoittama Panssaridivisioona 1942 – 1944 -juhlakirja julkaistiin.

Vuosipäivä päätettiin taistelunäytökseen, jossa niin ratsuväki, sodan-aikaiset kuin modernit joukot esittelivät näyttävästi toimintaansa taistelukentällä. Näytös ja sen aiheuttama jyske keräsivät yleisöä pitkälle matkalle Parolannummentien varteen.

Osallistujamäärä ja ihmisten mielenkiinto tapahtumaa kohtaan kertoivat prikaatin ja ympäröivän yhteiskunnan välisestä vuorovaikutuksesta. Panssariprikaati tekee aktiivisesti yhteistyötä esimerkiksi Hattulan kunnan kanssa.

– Otan vastaan Panssariprikaatin komentajan tehtävät nöyränä, mutta määrätietoisena. Nöyränä – ylpeyttä tuntien – on tarkasteltava joukkoa, jonka saavutukset Suomen sotahistoriassa ovat vertaansa vailla ja jonka koulutustulokset tällä hetkellä ovat kärkiluokkaa. Määrätietoinen olen, koska tuo vuosikymmenien aikana saavutettu arvostus ja kunnioitus on kyettävä ylläpitämään ja se on ansaittava päivittäisessä työssämme uudestaan ja uudestaan. Joukon hyvä maine ja tulokset eivät synny itsestään, eversti Kari Nisula totesi komentajuutta vastaanottaessaan.

 

Näköislehdet