Lauri Parviainen

Nato ja Georgia kehittävät yhteistyötään sotaharjoituksessa

Pasi Pouta

Tiistaina alkanut harjoitus on osa Naton ja Georgian yhteistoimintapakettia, joka vahvistaa Georgian puolustuskykyä ja kehittää Naton ja Georgian yhteistoimintakykyä. Georgian Nato-jäsenyys ei kuitenkaan vielä ole ajankohtainen.

Tähän asti toinen Naton ja Georgian välinen tietokonesimulaatioon perustuva komentopaikkaharjoitus pidetään 18.-29. maaliskuuta 2019. Edellinen harjoitus pidettiin vuonna 2016. Harjoituksen tavoitteena on vahvistaa Georgian, Naton ja Naton kumppanuusmaiden yhteistoimintakykyä. Harjoitus kehittää Georgian ja Naton sotilaallista ja poliittista yhteistoimintaa, samoin kuin Georgian komento- ja kontrollikykyä.

-Harjoitus on seuraava virstanpylväs Naton ja Georgian yhteistoimintapaketin toimeenpanossa sekä Naton ja Georgian pitkäaikaisen sotilaallisen yhteistyön kehittämisessä, kommentoi Irakli Gurgenidze Georgian puolustusministeriön strategisen viestinnän ja mediasuhteiden osastolta.

Kapteeni Antti Pihlajamaa, Maanpuolustuskorkeakoulun strategianopettaja, taustoittaa Naton ja Georgian suhteita.

-Vuoden 2008 Bukarestin huippukokous oli poliittisella tasolla merkkipaalu. Silloin Nato antoi ymmärtää aika selväsanaisesti, että Georgia ennemmin tai myöhemmin saavuttaisi Naton jäsenyyden. Kuitenkaan ei tarkennettu, milloin tämä tulisi tapahtumaan. Edelleenkin Nato on halunnut pitää aikataulun epäselvänä. Syy lienee aika pitkälti se, että Georgian Nato-jäsenyys veisi liittoumaa suuntaan, joka varmasti kiristäisi vastakkainasetteluja Venäjän kanssa. Georgia on tässä suhteessa innokkaampi osapuoli.

-Nato ja Georgia tekevät varsin tiivistäkin käytännön tason yhteistyötä, Pihlajamaa jatkaa. -Kuitenkin yhteistyö keskittyy Georgian oman suorituskyvyn ja valmiuden parantamiseen. Näin Nato pyrkii osoittamaan tukea Georgialle. Samaan aikaan Georgian Nato-jäsenyydestä puhuttaessa on oltu varovaisia. Niin kauan, kuin poliittinen asetelma on, mikä on, on vaikea nähdä, että mentäisiin käytännön yhteistyötä pidemmälle poliittisiin sitoumuksiin.

Harjoitus pidetään Naton ja Georgian yhteisen harjoittelun ja arvioinnin keskuksessa (Joint Training and Evaluation Center) Krtsanisin kansallisessa harjoituskeskuksessa (Krtsanisi National Training Centre) lähellä Georgian Tbilisiä. Harjoitukseen osallistuu 21 Naton jäsenmaata ja Naton rauhankumppanuusmaista Azerbaidžan, Georgia ja Ruotsi. Henkilöitä osallistuu noin 350. Suomi ei osallistu harjoitukseen.

Harjoituksessa testataan kykyä toimia Naton 5. artiklaan sisältymättömässä kriisitilanteessa. Naton 5. artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan tulkitaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenmaita vastaan. Toimintaan osallistuvat Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ja YK:n pääsihteeristön rauhanturvatoiminnan osasto. Ne antavat palautetta ja ohjausta harjoitukseen osallistuville.

-Kansainvälisten järjestöjen osallistuminen tarjoaa mahdollisuuden testata siviilien ja armeijan yhteistyökykyä kriisiioperaatioissa, Gurgenidze selittää.

Harjoitus on osa Naton ja Georgian vuonna 2014 Walesin huippukokouksessa sovittua yhteistoimintapakettia. Paketin tavoitteena on vahvistaa Georgian puolustuskykyä ja kehittää Naton ja Georgian välistä turvallisuusyhteistyötä ja yhteistoimintakykyä. Se sisältää strategista neuvonantoa ja yhteistyötä, puolustuskyvyn rakentamista ja harjoitustoimintaa, mukaan lukien monikansallisia harjoituksia.

-Naton ja Georgian yhteistyö on vahvempaa kuin koskaan ennen, Gurgenidze kommentoi. -Nato tukee vahvasti Georgian uudistuksia ja puolustuksen kehitystä. Tavoitteena on kehittää edelleen moderneja, hyvin koulutettuja puolustusvoimia, jotka pystyvät varmistamaan maan turvallisuuden ja edistämään kansainvälistä rauhaa ja vakautta.