Saana Sjöblom

Anne Pennanen, Kethlin Piirma ja Iida Lähteenmäki haluavat jakaa naisille tietoa rauhanturvaamisesta.

Naiset rauhaa turvaamassa -tilaisuus kiinnosti kymmeniä reserviläisiä

Saana Sjöblom

Naisille suunnattuun rauhanturvainfoon saapui osallistujia lähes kaikista Suomen joukko-osastoista.

Katajanokan Kasinolla järjestettiin lauantaina naisille suunnattu rauhanturvainfo kriisinhallintaoperaatioissa toimineiden Iida Lähteenmäen, Kethlin Piirman, Anne Pennasen ja Kaisa-Maria Töllin toimesta. He uskovat, että kynnys hakeutua rauhanturvaajaksi on monille naisille korkea. Idea Naiset rauhaa turvaamassa -tilaisuuteen lähti halusta jakaa positiivisia kokemuksia ja helpottaa tiedonsaantia kriisinhallintaoperaatioista.

– Naispuolisia rauhanturvaajia on niin vähän, ettei heidän kokemuksistaan välttämättä kuule missään. Järjestimme tilaisuuden kannustaaksemme asiasta kiinnostuneita hakeutumaan operaatioihin, järjestäjät kuvailevat.

Tilaisuudessa käsiteltiin muun muassa sitä, miten naispuolisten rauhanturvaajien näkyminen toimialueilla vaikuttaa paikalliseen väestöön. Järjestäjänelikko uskoo, että naisten osallistuminen sotilaallisiin kriisinhallintatehtäviin edistää ennen kaikkea tasa-arvoa kohdemaissa, joissa naisten mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan ovat vähäiset.

– Suomalaisilla on kykyä ja edellytykset tuoda monipuolista osaamista kentälle. Naispuoliset rauhanturvaajat toimivat esikuvana paikallisille ihmisille, järjestäjät kommentoivat.

Suomalaisista rauhanturvaajista vain noin 3–5 prosenttia on ollut eri vuosina naisia. Pääesikunnan koulutusosaston erikoissuunnittelija Esa Janatuisen mukaan naisten vähäinen lukumäärä johtuu pitkälti siitä, että Suomessa on vielä suhteellisen vähän reserviläisnaisia. Hakijamäärät sekä naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen että kriisinhallintatehtäviin ovat hänen mukaansa kuitenkin nousussa.

– Kriisinhallinnan toimintavalmiuteen on hakenut vuosittain noin 30–150 naista. Naisten palvelukseen lähtö tyssää jo suhteellisesti miehiä useammin rotaatiokoulutuksessa suoritettavaan cooperin testiin, jossa edellytetään samoja tuloksia sukupuolesta huolimatta, Janatuinen totesi tilaisuudessa.

Tapahtumaan osallistui noin 50 reserviläisnaista, sekä muun muassa suurlähettiläs Anne Meskanen, komentaja Jukka-Pekka Schroderus, komentajakapteeni Kari Laakko ja kasvatustieteen maisteri Tiina Laisi-Puheloinen.