Joni Määttä

Santahaminan sotilaskodissa kodinhoitaja Heli Pasanen on ylpeä oman leipomon juhlaherkuista.

Munkit merkkipäivän mukaan

Joni Määttä

Juhlapäivät eivät jää sotilaskodeilta huomioimatta – erityispäivinä vitriinit täyttyvät teemaan sopivista herkuista.

Halloween-päivää varten valmistetut erikoismunkit maistuvat varusmiehille. Niitä myydään esimerkiksi Santahaminan ja Kajaanin sotilaskodeissa. Kummassakin sotilaskodissa erilaiset juhlapäivät huomioidaan erikoisherkkuja valmistamalla.

Kainuun prikaatissa, Kajaanin sotilaskodissa jokainen iso merkkipäivä näkyy tarjottavissa tavalla tai toisella. Kyseisen sotilaskodin työntekijä Marianne Kivijärvi vakuuttaa sotilaskodin olevan juhlapäivissä mukana.

– Kyllä me huomioidaan kaikki tällaiset kausiluonteiset juhlat ainakin jollain tavalla. Munkit ovat silloin teemaan sopivia, Kivijärvi iloitsee.

Erikoisherkkuja ei tarvitse tilata mistään, vaan Kajaanin sotilaskodissa tuotteet valmistetaan itse omien leipurien toimesta. Kaikissa sotilaskodeissa näin ei ole.

– Me valmistamme täällä melkein kaiken itse, hän hehkuttaa.

Kajaanin sotilaskodin leipureilla on mietintämyssyt päässään, kun erilaisia juhlaherkkuja suunnitellaan. He tekevät ja yleensä myös suunnittelevat leivoksensa itse.

– Leipurit ovat kyllä todella kekseliäitä, ja jos joku muu saa hyvän idean ja esittää sen heille, he ottavat ideat mielellään vastaan, Kivijärvi kehuu.

– Ihanteellista olisi tietenkin, että varusmiehetkin osallistuisivat tuotesuunnitteluun, hän lisää.

Tällä viikolla Halloweenina Kajaanissa on valmistettu erivärisiä teemaan sopivia hillomunkkeja. Viime ystävänpäivänä Kivijärvi taas muistelee olleen tarjolla isoja munkkeja.

– Ne olivat aivan valtavia. Varmaan pään kokoisia, hän nauraa.

Kaartin jääkärirykmentissä, Helsingin Santahaminan sotilaskodissa kodinhoitaja Heli Pasanen esittelee ylpeänä mahtavaa berliininmunkkien halloween-ulkoasua. Kahta erilaista mallia löytyy: oranssi päällinen maistuu appelsiinilta ja musta päällinen lakritsilta. Erikoisuus ei kuitenkaan ole pelkästään ulkonäkö, vaan myöskin munkin sisältä löytyvä hillo.

– Se on Valion valmistamaa Suomi 100 -hilloa, jota myydään ainoastaan sotilaskotien käyttöön. Päärynä-omenahillo on sopivasti sellaista vihreää, että se sopii tällaiseen teemaan, Pasanen hymyilee.

Valion sotilaskodeille valmistamaa erikoishilloa löytyy halloween-hillomunkkien sisältä.

Laiskuudesta ei voi Santahaminankaan sotilaskotia syyttää juhlapäivien huomioimisessa. Myös Helsingin päässä juhlapäivät ovat tarkasti leipurien kalenterissa. Pääsiäisenä perinteenä on ollut rahkapullien valmistaminen sekä ystävänpäivänä esimerkiksi sydämenmuotoiset hillomunkit.

– Viime ystävänpäivänä meillä tosin paistettiin vohveleita, Pasanen muistelee.

Myöskin tuotehävikkiä on Santahaminassa pyritty vähentämään.

– Edellispäivinä valmistetut munkit viipaloidaan ja paistetaan uudestaan. Myymme ne sitten korppuina varusmiehille kymmenellä sentillä kappale. Niin olemme tehneet jo vuosia, Pasanen hymyilee.