Mitä sitten reservissä?

Varusmiespalvelus on hetki elämästä, joka jää mieleen. Monilla varusmiehillä oman elämän suunnat ovat vielä hakusessa varuskunnan porttien sisälle astuessa. Kuinka avoinna elämän tiet ovat palveluksen jälkeen reserviin astuttaessa?

Tapasin eilen nuoren reserviläisen. Hän oli aika tuiterissa. Meille tuli luonnollisesti juttua minun jäljellä olevista aamuista. Niitähän ei enää hirveästi ole, vastasin oman TJ-lukuni, eilisen 28.

Pieni small talk jatkui: hän kertoi kotiutuneensa viime kesänä puolen vuoden miehenä. Hetkinen, mehän olemme aloittaneet palveluksen samaan aikaan viime tammikuussa. Mitä tämän nuoren reserviläisen elämään nykyisemmin kuuluu?

Huomatessaan kaksi hakasta, alikersantin nappulat, rintapielessäni hän kertoi katuneensa jälkeenpäin kun ei lähtenyt aukkiin tai vuoden mieheksi. Nyt oli kuulemma intin jälkeinen elämä mennyt vailla järkevää tekemistä.

Intti on helppoa aikaa olla ja porskuttaa huoletta eteenpäin päivä kerrallaan. Sen päivän koittaessa, kun käsky reserviin huudetaan, kuinka moni varusmiehistä on oikeasti valmis reserviin? Osalla suunnitelmat ovat varmasti kunnossa ja mahdollisesti opiskelu- tai työpaikka löytyy. Toiset saattavat vetää takataskustaan mahdolliset matkaliput uusia seikkailuja kohti. Siviilimaailma tuntuu kaukaiselta ajatukselta palveluksen alussa, mutta näin lopussa voin todeta, että se on tullut vastaan yllättävän nopeasti.

Itse olen yksi niistä, joilla suunnittelu on jäänyt hieman retuperälle ja elämä auki palveluksen jälkeen. Voin kuitenkin myöntää, että olen miettinyt paljon eri vaihtoehtoja, erityisesti opiskelupaikkaa. Päätöksiä en kuitenkaan ole saanut vielä tehtyä.

Asioista, jotka liittyvät omaan elämään ja siviiliin, voi käydä rohkeasti juttelemassa vaikka varuskunnan sosiaalikuraattorille. Hän varmasti opastaa mielellään esimerkiksi opiskelupaikan suhteen.

Oman palveluksen aikana olen kuitenkin huomannut erittäin hyväksi avuksi inttikaverit. Elämäntarinoita ja tulevaisuudensuunnitelmia on varmasti yhtä paljon kuin varusmiehiä. Toverit ovat ovat herättäneet parhaimmat ajatukset ja antaneet hyviä vinkkejä. Vinkkien ja hyvän keskustelun saamiseksi täytyy vain reippaasti avata oma suu.

Meille pian kotiutuville ja teille hieman myöhemmin kotiutuville varusmiehille: käytä hetki aikaa palveluksen aikana miettien intin jälkeistä aikaa, ettet olisi aivan tyhjän päällä reserviin päästessäsi. Kertauskäsky ei kilahda postilaatikosta aivan heti, joten järkevää tekemistä sitä odotellessa kannattaa harkita.