Aatu Heikkonen

"Olen ylpeä siitä, että saan ottaa vastaan merivoimien komentajuuden tämän päivän hyvinvoivissa, kehittyvissä, nykyaikaisissa, mutta perinteitä edelleen kunnioittavissa merivoimissa. Siitä on edeltäjäni, amiraali Taipalus, pitänyt huolen", uusi merivoimien komentaja Jori Harju kiittää.

Merivoimien uudella komentajalla riittää luottoa joukkoihinsa

Eelis Vähätalo

Lippueamiraali Jori Harju ottaa vastaan merivoimien komentajuuden eläkkeelle jäävältä vara-amiraali Veijo Taipalukselta. – Minulla on kunnia luovuttaa hienot, hyvähenkiset ja suorituskykyiset joukot. Saat johdettavaksi ensiluokkaisen joukon, toivottaa Taipalus.

Aurajoen rannalle kokoontuneet merivoimien joukot saivat todistaa juhlallista hetkeä, kun vara-amiraali Veijo Taipalus luovutti merivoimien komentajan tehtävät lippueamiraali Jori Harjulle. Virallisesti Harju aloittaa komentajan virassa tammikuun alussa. Eläkkeelle jäävä Taipalus ehti toimia merivoimien komentajana alkuvuodesta 2016 alkaen.

Puheessaan joukoille Taipalus muistutti merisotilaita valmiuden ja osaamisen ylläpidosta myös jatkossa.

– Viimeaikaiset Krimin ja Ukrainan tapahtumat sekä toimintaympäristön sotilaspoliittinen kehitys ja sotilaallinen vilkkaus ovat jälleen muistuttaneet puolustusvoimia sen ydintehtävistä. Meripuolustuksen suorituskyvyllä tulee olla kyky vastata uhkaan, joka syntyy täysin yllättäen esimerkiksi alueloukkauksista, meriyhteyksien häiritsemisestä, mereltä laukaistavista täsmäaseista tai jopa sieltä suuntautuvista hyökkäyksistä.

Taipaluksella on takanaan kunnioitettava sotilasura, joka sai alkunsa Vaasan rannikkopatteristosta edeten lopulta kokonaisen puolustushaaran komentajuuteen.

– 41 vuotta, kolme kuukautta ja kolme päivää tulee palvelusta täyteen ja olen kiitollinen kaikesta, mitä puolustusvoimat on tarjonnut, Taipalus kiittää.

Taipalus kertoo olevansa tyytyväinen varsinkin komentajuutensa loppujaksoon, jolloin laitettiin alulle alusluokkien peruskorjaukset sekä päätettiin pintatorjuntaohjusten ja torpedojen hankinnasta.

– Ainut mikä jäi harmittamaan on se, että Laivue 2020:n rakentamis- ja taistelujärjestelmäsopimuksia ei saatu vielä allekirjoitettua. Työ on edennyt pikkuisen suunniteltua hitaammin, mutta varmasti ensi vuoden alkupuolessa tämäkin tulee oiottua ja hanke nytkähtää jälleen kerran eteenpäin, Taipalus lisää.

Vaikka moni hanke on laitettu vireille, riittää uudella komentajalla kuitenkin töitä myös jatkossa.

– Paljon jäi vielä tekemistä, Jori. Kyllä töitä riittää, Taipalus naurahtaa.

Taipalus aikoo vetäytyä nauttimaan reservin auringosta Vaasan suuntaan.

– Hoitelen siellä reservin velvollisuuksia eli mökkeilen, pelailen golfia, metsästän ja teen kaikkea sellaista, mitä itse haluan tehdä. Olen kiitollinen puolustusvoimille, mutta kuten olen aina sanonut, en jää kaipaamaan näitä töitä, vaan näitä ihmisiä kenen kanssa olen töitä saanut tehdä.

Merivoimien operaatiopäällikkönä viimeisen kahden ja puolen vuoden ajan toimineelle Harjulle päivä oli erityinen.

– En voi olla väittämättä, etteikö tämä olisi merkityksellisin ja tärkein päivä urallani, Harju iloitsee.

Hän nostaa lähivuosien tärkeiksi teemoiksi uusien suorituskykyjen käyttöönoton ja henkilöstön koulutuksen niihin. Harju painottaa myös toimintatapojen muuttamista vastaamaan 2020-luvun vaatimuksia.

– Otan komentajuuden vastaan erittäin kiitollisena, mutta samalla nöyränä, koska tiedän millaiset merivoimat meillä on. Nöyränä katson henkilöstömme ammattitaitoa ja pyrin johtamaan heitä oikeaan suuntaan oikealla tavalla, Harju linjaa.

Harju kehuu esikuntansa olevan nuorekas, dynaaminen ja ammattitaitoinen. Työhanskat jäävät kuitenkin hetkeksi odottamaan viran alkamista vuodenvaihteessa. Joulun suunnitelmat ovat lippueamiraalille selkeät.

– Syön hyvin, liikun ja vietän aikaa perheen kanssa, Harju hymyilee.