Puolustusvoimat

Mannerheim-säätiö jakoi puolustusvoimien lippujuhlan päivänä stipendejä maanpuolustuksen hyväksi tehdyistä innovaatioista.

Mannerheim-säätiö palkitsi innovatiivisia upseereita ja tutkijoita

Henrik Ruska

Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä seitsemällä puolustusvoimien työntekijällä oli erityinen syy hymyyn, kun Mannerheim-säätiö jakoi stipendejä innovatiivisuudesta maanpuolustuksen saralla.

Mannerheim-säätiö jakoi vuoden 2019 lippujuhlan päivänä ensimmäistä kertaa Mannerheim-stipendejä innovoinnissa meritoituneille henkilöille. Uudenlaiset stipendit jaettiin sekä kuluvan vuoden, että vuoden 2018 osalta, mutta stipendien jakamisesta on nyt tarkoitus tehdä vuosittainen perinne. Paikalla jakotilaisuudessa oli myös puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

– Mannerheimin 150-vuotisjuhlavuonna 2017 säätiö päätti perustaa uuden stipendin, joka palkitsee puolustusvoimain komentajan esityksestä sellaisia innovaatioita, jotka edistävät maanpuolustusta. Palkintojen saajat ovat olleet oma-aloitteisesti innovatiivisia puolustusvoimien palveluksessa olevia sotilaita ja siviilejä, kuvaili Mannerheim-säätiön toimitusjohtaja Klaus Ilmonen.

Uudet ideat ja innovaatiot ovat tunnetusti olleet historiankin näkökulmasta elintärkeitä Suomen puolustuskyvylle.

– Voisi ehkä sanoa, että nämä henkilöt tuovat innovatiivisuudellaan tietyllä tavalla Molotovin cocktailia digiaikaan. Sodan aikanahan piti saada pienillä resursseilla paljon aikaiseksi ja sehän vaati kekseliäisyyttä. Siksi me haluamme laajemminkin kannustaa näihin maanpuolustuksen hyväksi tehtyihin innovaatioihin, Ilmonen pohti.

Mannerheim-säätiö on tukenut suomalaisia upseereja jo vuosia mahdollistamalla heidän lähettämisensä opiskelemaan muun muassa kansainvälisiin sotakorkeakouluihin Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

– Mannerheim-säätiö on marsalkka Mannerheimin itsensä alun perin perustama säätiö, joka hallinnoi hänen varallisuuttaan. Päätehtävänä on jakaa apurahoja ja stipendejä etupäässä nuorille suomalaisille upseereille, jotta he voivat kouluttautua ja tukea tulevaisuudessa mahdollisimman hyvin isänmaan etua, Ilmonen kertoi.

Stipendeillä palkitut henkilöt halusivat korostaa oman kekseliäisyytensä sijaan yhteistyön merkitystä uusien ideoiden muotoutumisessa.

– Palkitun teon taustalla on ollut kaksi tekijää: Yhdessä tekeminen, sekä muiden osaamisen ja ammattitaidon arvostaminen, tiivisti palkittavien vanhimpana toiminut insinöörikomentaja Petteri Kuosmanen kiitospuheessaan.

Mannerheim-stipendin saivat:

Insinöörikomentaja Petteri Kuosmanen

Majuri Marko Lähteenmäki

Kapteeni Henri Huurinainen

Kapteeniluutnantti Olli Soininen

Projektipäällikkö Tommi Hollo

Tutkija Jaakko Latikka

Teknikkokapteeniluutnantti Reino Riuttula