Maanpuolustusta mediataidoilla

Suomea ei suojella enää vain kivääreillä ja Molotovin cocktaileilla. Perättömät uutiset on jätettävä jakamatta, epäilyttäviä trolleja ei pidä kuunnella.

Suomen lain mukaan jokainen suomalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä laissa määrätyillä tavoilla. Maanpuolustusvelvollisuus koskee meitä kaikkia, sukupuolesta tai sotilasarvosta riippumatta. Velvollisuus kattaa esimerkiksi varusmiespalveluksen, jonka suorittaa valtaosa suomalaisista nuorista miehistä.

On kuitenkin virhe luulla, että maatamme puolustetaan vain rynnäkkökivääri tanassa. Yhteiskunnan turvallisuuteen vaikuttavat monet tekijät, eikä media ole niistä missään nimessä vähäisin. Mediasisältöä kuluttamalla ja eteenpäin jakamalla tavallisen suomalaisen on mahdollista vaikuttaa maanpuolustukseen – sekä positiivisin että negatiivisin seurauksin.

Hereillä on oltava etenkin sosiaalisessa mediassa. Asiansa osaavat trollit jakavat Facebookissa, Twitterissä ja muissa palveluissa informaatiota, jonka totuusarvo on lähellä nollaa. Joskus kyse voi olla myös suoranaisesta aivopesusta. Viime torstaina ilmestyneessä Ruotuväki-lehdessä Ulkopoliittisen instituutin asiantuntija Mika Aaltola kertoo jihadistijärjestö Isisin pyrkivän vaikuttamaan suomalaiseen yhteiskuntaan jakamalla islamistista propagandaansa sosiaalisessa mediassa. Tämä on esimerkki informaatiovaikuttamisesta, joka kohdistuu suoraan suomalaisiin.

Niin sanotut valemediat – täysin journalistisia toimintatapoja kunnioittamattomat julkaisut ja sivustot – ovat yhtä lailla malliesimerkki siitä, kuinka kansalaisen medianlukutaidon puute voi tehdä hallaa Suomelle ja suomalaisille. Lähteettömillä ja täysin epäobjektiivisilla uutisilla vääristellään politiikkaa tai koitetaan lietsoa muukalaisvihamielisyyttä. Tällaisten uutislinkkien jakaminen on omiaan hapertamaan esimerkiksi kansallista yhtenäisyyttämme. Mikään ei ole niin ristiriitaista kuin isänmaan puolustajaksi itseään tituleeraava henkilö, jonka sosiaalisen median tilit ovat täynnä perättömiä uutisia valemedioiden syövereistä.

Jokaisella suomalaisella on velvollisuus puolustaa maataan, ja medianlukutaito on mitä konkreettisin osa siihen liittyvää osaamista. On hienoa ja tärkeää pystyä ampumaan hyvin, mutta samaan aikaan on lähes kansalaisvelvollisuus oppia suojautumaan haitalliselta mediasisällöltä. Lähteettömät ja perättömät uutiset on jätettävä jakamatta, epäilyttäviä trolleja ei pidä kuunnella.

Suomea ei suojella enää vain kivääreillä ja Molotovin cocktaileilla. Maatamme voi puolustaa myös medianlukutaidolla.