Lähdimme testaamaan lumikenkäilyä vapaa-ajan aktiviteettina. Testikohteeksi valikoitui Saariselän tunturikeskus, josta löytyy valikoima eritasoisia merkattuja lumikenkäreittejä.
Käytännössä luminkenkäilemään lähteminen sujui erittäin näppärästi: kiristetään soljet maihareiden ympärille ja menoksi. Siinä samassa hetkessä olimme jo luonnonhelmassa nauttimassa Lapin upeasta luonnosta ja kaiken lisäksi harrastamassa liikuntaa.
Lähdimme ensimmäiseksi kävelemään syvään lumihankeen merkittyjen reittien ulkopuolelle. Ensikertalaisen kokemuksella hangessa kävelyn fyysisyys tuli yllätyksenä. Lumikenkäily kävikin täysin matalasykkeisestä juoksulenkistä, vaikka matkaa tuli juoksulenkkiä huomattavasti vähemmän.
Jonkun aikaa hangessa käveltyämme siirryimme merkitylle reitille, jossa liikkuminen oli huomattavasti vaivattomampaa. Pian sen jälkeen aurinko alkoi jo laskeutua. Päivän pituus Lapissa onkin talvisin lyhyt, joka tuo omia haasteitansa ulkona liikkumiseen. Mukana kannattaa pitää otsalamput siltä varalta, että pimeys pääsee yllättämään.
Kokonaisuudessaan lumikenkäily on vaivaton tapa lähteä ulkoilemaan tavalla, jossa voi itse määrittää oman tahtinsa. Parhaimmassa tapauksessa sää voi sattua suosimaan auringonpaisteella ja sopivasti muutamalla pakkasasteella. Päivästä lumikenkäilemässä jäi ehdottomasti päällimmäisimpänä mieleen hyvä mieli.
Lumikenkien vuokrausta ja opastettuja retkiä järjestävän Lapland Safariksen aluepäällikön Juhani Kaaven mukaan lumikenkäily on hiihtämisen jälkeen suosituin ei-moottoroitu aktiviteetti. Hiihdon ja lumikenkäilyn lisäksi viime vuosina on tullut myös uusia liikkumismuotoja kuten Fatbiket.
– Lumikenkäilyn suosio on kuitenkin vuodesta toiseen pysynyt melko samana, Kaave alleviivaa.
Lumikenkäily sopii lähtökohtaisesti kaiken ikäisille iästä riippumatta, vaikka tosin aivan perheen pienimmille lumikenkäilyä ei suositella. Lumikenkäily on myös hyvä vaihtoehto entistä ympäristö- ja ilmastoystävällisempiä luonnossa liikkumisen tapoja etsiville.
Lumikenkiä käytetään myös puolustusvoimissa.
– Käytön laajuus on tällä hetkellä vähäistä, joten puolustusvoimissakin voi olla henkilökuntaa töissä, jotka eivät tiedä, että lumikenkiä käytetään, kertoo yliluutnantti Ari Keski-Säntti Jääkäriprikaatin koulutusosastolta.
Lumikenkien käyttö ei ole nykyisellään järjestelmällistä ja niitä käytetään tapauskohtaisesti varusmieskoulutuksessa.
– Tällä hetkellä lumikenkien käyttö riippuu hyvin pitkälti joukon kouluttajasta. Kyseinen varuste löytyy varustevarastosta ja kouluttajat voivat oman harkintansa mukaan ottaa niitä joukolle käyttöön, Keski-Säntti sanoo.
Lumikenkiä käytetään tilanteissa, joissa tiedetään, että liikutaan vain lyhyitä etäisyyksiä. Varusmieskoulutuksessa esimerkiksi tukikohdan kiertopartiot voivat käyttää lumikenkiä.
– Lumikenkä ei korvaa sotilassuksea millään tavalla, mutta sellaisia tilanteita saattaa olla, jolloin olisi kätevämpää liikkua lumikengillä kuin suksilla, Keski-Säntti korostaa.
Nykyään käytössä olevat lumikengät ovat malliltaan vanhanaikaiset ja käynnissä on selvitys, miten nykyaikaisia lumikenkiä voidaan hyödyntää puolustusvoimissa.
– Parhaillaan käynnissä on vaatimusmäärittely, jossa katsotaan mitä ominaisuuksia lumikengässä pitää olla ja mitä ominaisuuksia siihen ei haluta. Vaatimusmäärittelyn jälkeen voidaan katsoa eteenpäin mahdollista hankintaa, Keski-Säntti painottaa.
Kuluvan talven aikana on tarkoituksena saada vaatimusmäärittely ja uusi käyttökonsepti sotilaslumikenkien käytölle valmiiksi.
– Meillä pitäisi olla kesään mennessä esitys siitä, miten lumikenkää tullaan tulevaisuudessa käyttämään maavoimissa, Keski-Säntti toteaa.
Lumikenkien tehtävä on helpottaa kulkua maastossa, joten lumen ollessa vähäistä lumikenkiä ei puolustusvoimissa luonnollisesti käytetä jalan tai hiihtäen kulkemisen ollessa sujuvampaa. Lumen määrä asettaa rajoja myös lumikenkäilyille harrastuksena.
– Alkutalvesta lumen määrä voi olla liian vähäinen lumikenkäilylle, Kaave pohtii.
Lumikenkäilyssä yhdistyy monien kaipaamat hauskuus ja liikunta.