Maanpuolustuskorkeakoulu

Yleisöluentosarjan odotetaan keräävän suuren osallistujamäärän siviilipuolelta.

Luentosarja tarjoaa maanpuolustustietoutta kaikelle kansalle

Joona Aaltonen

Maanpuolustuskorkeakoulun syksyllä 2018 järjestettävä kaikille avoin luentosarja Vuosisata maanpuolustuksen ytimessä avaa suomalaisen maanpuolustuksen historiaa.

Maanpuolustuskorkeakoulu järjestää tänä syksynä luentosarjan, jonka kaikille avoimilla luennoilla käsitellään sotahistoriallisia aiheita sotavuosista kansainväliseen kriisinhallintaan. Vaikka samanlaisia luentosarjoja on aikaisemminkin järjestetty, eivät ne tässä laajuudessaan aivan vuotuisia ponnistuksia ole.

–Vuodenvaihteessa 2016-2017 pääesikunta lähestyi Maanpuolustuskorkeakoulua asian tiimoilta, toiveenaan kaikille avoin yleisötapahtuma puolustusvoimien juhlavuoden kunniaksi, avaa luentosarjasta vastaava Sotatiedon laitoksen sotahistorian pääopettaja, everstiluutnantti Rauno Leppiviita idean syntymistä.

Luentosarja tulee olemaan laaja ja syväluotaava kattaus suomalaista maanpuolustusta ja sen historiaa. Erityisen mielenkiintoiseksi everstiluutnantti Leppiviita kokee luentoteemojen laajuuden: niillä pyritään kattamaan puolustusvoimien koko toimintakenttä mahdollisimman laajasti.

–Jos joku teema pitää erityisesti nostaa esiin, niin se on varmaankin "Sotataitoa ja puolustussuunnitelmia". Suomalaisen taktiikan kehittyminen itsenäisyyden ajan alkuvuosikymmeninä ja uhkan näkyminen puolustussuunnittelussa eri aikakausina on kuitenkin sitä oman ammatinkin kannalta keskeisintä ja mielenkiintoisinta antia, Leppiviita innostuu korostaen kuitenkin samalla jokaisen teemaillan mielenkiintoisuutta.

Yksi luentosarjan erikoisuuksista on, että ennen itse Helsingin yliopiston juhlasalissa järjestettäviä luentoja pidetään Suomenlinnan saarella osallistujille ilmainen opastettu kierros. Luentopäivän aiheella teemoitettu kierros kestää noin tunnin ajan. Tämän lisäksi sotamuseon näyttelyihin Suomenlinnassa on luentopäivänä ilmainen sisäänpääsy. Aiheiden taustoihin päästään siis konkreettisesti kiinni.

Tilaisuudet on tarkoitettu kaikille, joita Suomen puolustusvoimat vain kiinnostaa. Sisällöllisesti teemaluennot on Leppiviidan mukaan järjestetty niin, että vähemmälläkin historian tuntemuksella varustettu ihminen saa luennoista mahdollisimman paljon irti.

–Tilaisuuksilla on haluttu myös mahdollistaa kansalaisille kysymykset ja keskustelun Puolustusvoimien ja osin myös Suomen historian kannalta eräistä keskeisimmistä tapahtumista, Leppiviita kertoo.

 

Tulevat luennot:

20.9.2018 kello 17.30-20.00: Raskaat sotavuodet

11.10.2018 kello 17.30-20.00: Sotataitoa ja puolustussuunnitelmia

8.11.2018 kello 17.30-20.00: Kenttäkokeita ja tutkimusta

13.12.2018 kello 17.30-20.00: Kansainvälisillä kentillä