Lomakuume nousee

Kauniit ilmat houkuttaisivat viettämään vapaapäiviä, mutta uskaltaako rivistä livetä, kun muut varusmiehet harjoittelevat sotilaan taitoja?

Keväisin kauniiden ilmojen koittaessa varusmiehenkin mieli alkaa vaeltaa varuskunnan porttien ulkopuolelle ja haikailla lomien perään. Perjantai-iltapäivistä tulee entistä levottomampia, kun viikonloppuvapaa eli VLV lähestyy. Kevään juhlalomat ovat nannaa, jos ne pidentävät viikonloppua, kuten pääsiäinen.

Sen sijaan keskelle viikkoa osuvat pyhät mietityttävät: käyttäisinkö yhden HL:n, eli henkilökohtaisen lomapäivän, esimerkiksi helatorstain jälkeisenä perjantaina ja jatkaisi siitä sitten normaalilla VLV:na? Entä vappu, jos se osuu vaikka tiistaille? Paljonko niitä lomapäiviä ylipäätään on käytettävissä?

HL-päivissä on pari pientä "vikaa": palveluksen alussa niitä ei ehdi käyttää, koska on kiire oppia sotilaan perustaidot ja kasarmin tavat. Keskivaiheilla miehistö ei vielä tiedä, onko edessäpäin tulossa tärkeitä menoja, joten niitä säästellään.

AUKissa ja RUKissa on koko ajan tehtävää, joten lomia ei ehdi edes ajattelemaan. Tästä syystä ne tuppaavat kasaantumaan palveluksen loppupuolelle. Mutta käyttämättömät HL-päivät eivät lyhennä palvelusaikaa eikä niitä saa mukaansa reserviin.

Puolen vuoden palvelusaika ei yleensä tuota ongelmia HL-päivien käyttämiseen, sillä niitä on vain kuusi, yksi per palveluskuukausi, näin karkeasti ottaen. Ne saattavat kulua ihan huomaamatta pakollisten asioiden hoitoon, mitä varten ne ovat olemassakin. Yhdeksän kuukauden miehistöllä on tuplasti HL-päiviä, kokonaiset 12 kappaletta ja vuoden palvelusaika kerryttää lomakassaa 18 päivään.

Jos haluaa käyttää nämä kaikki viimeisen kolmanneksen aikana, joutuu varusmiehen luovuus ja ongelmanratkaisukyky koetukselle, sillä ennen kotiutumista on vielä paljon tärkeitä päiviä, joissa on pakollinen läsnäolo, kuten kotiutustestit. Lisähaasteita lomien käyttöön tuo nohevasta toiminnasta saadut kuntoisuuslomat, jotka on pakko käyttää, mutta ne eivät syö HL-päiviä.

HL-päiviä kannattaa kuitenkin käyttää myös muulloin kuin pakosta. Väsynyt varusmies on turvallisuusriski ja motivaatiokin palvelusta kohtaan pysyy korkeammalla, kun on levännyt kunnolla. Ehkä sitä jopa jaksaa ottaa selvää, mitä palvelustoverit ovat tehneet sinä aikana, kun on ollut lataamassa akkuja.

Itse tammikuun erässä saapuneena lomakuume on tosiaan noussut yhdessä auringon ja lämpömittarin kanssa. Viimeisen niitin siihen antoi varuskunnan komentajan käsky talvivarustuksesta luopumisesta ja kesävarustukseen siirtymisestä. Tämän hetkisellä palvelusajalla on myös aamujen puoliväli ohitettu. Olen kuitenkin sen verran työorientoitunut, että suunnittelemani lomapäivät eivät ole toteutuneet. Josko sitten myöhemmin kesällä...