Antti Virtanen

Upseerikokelas Väinö Tyynilä täydessä varustuksessa.

Linjamiehestä kasarmin turvaajaksi

Konsta Leikas

Amerikkalaista jalkapalloa linjamiehenä SM-tasolla pelannut Väinö Tyynilä suorittaa palvelustaan Upinniemessä upseerikokelaana sotilaspoliisikomppaniassa.

Upseerikokelas Väinö Tyynilä toimiii toisen sotilaspoliiskomppanian harjoittelevana johtajana Upinniemen rannikkoprikaatissa. Ennen kokelaan tehtäviä hän suoritti reserviupseerikoulun eli RUK:n Haminan maasotakoulussa, mutta päätyi merivoimien tehtäviin. 21-vuotias Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa taloustieteitä opiskeleva helsinkiläinen on löytänyt armeijasta itselleen toisen kodin.

Inttiä opiskeluiden takia lykännyt Tyynilä on iloinen reserviupseerikoulun käymisestä.

– Kaikki parhaat inttikokemukseni tiivistyvät RUK:hon. Siellä on historiallisia ja perinteisiä tapahtumia, joihin olen saanut ottaa osaa.

– Johtamisharjoitus RUK:issa ja Kirkkojärven marssi olivat hienoja etappeja.

Hyvän asenteen ja rautaisen luonteen omaava Tyynilä ei ole kuitenkaan välttynyt haasteilta matkan varrella.

– Väitän, että haastavimmat asiat ovat olleet myös parhaita kokemuksia. Aliupseerikoulu ja niin sanotut itsesäälin poistamiskoulutukset eli rankat liikuntakoulutukset ovat opettaneet minulle paljon.

– Esimerkiksi rankat juoksukoulutukset joiden tavoitteena on suorittaa enemmän kuin fyysisesti pystyy. Ne ovat ovat kaikille samanlaisia kunnosta riippumatta, Tyynilä toteaa.

Armeija on opettanut kokelaalle kurinalaisuutta ja suunnitelmallisuutta.

– Ehdottomasti armeijasta on hyötyä myös siviilissä. Minulle oli tosi haastavaa saada rakennetta ja suunnitelmallisuutta arkeen.

– Olen miettinyt, että alan siviilissäkin tekemään viikkosuunnitelmia, johon merkitsen milloin olen salilla ja milloin missäkin.

– Olen tottunut kuluneen vuoden aikana seuraamaan viikko-ohjelmia ja olemaan ajoissa. Tällaisella ajatusmallilla tulee siviilielämä pyörimään paljon tehokkaamin kuin aikaisemmin, Tyynilä miettii.

Upseerikokelas Tyynilällä on esikuvia, jotka ovat auttaneet häntä palveluksessa sekä siviilissä.

– Veljeni kävi viesti -RUK:n kuusi vuotta sitten ja hän pärjäsi erittäin hyvin kokelaana. Hän kertoi, että intti vaatii paljon, mutta antaa enemmän takaisin.

– Näin taloustieteen opiskelijana pidin sitä hyvänä sijoituksena.

Tyynilän veli sai hiljattain perheenlisäystä esikoislapsen muodossa. Veljensä lisäksi Tyynilä mainitsee myös hänen toisen veljensä, sekä ukkinsa olleen hänen esikuviaan siviilissä.

– Toinen veljeni opiskelee matematiikkaa Helsingin yliopistossa. Hänen lisäkseen ukkini on näyttänyt minulle esimerkkiä.

– Ukkini kertoi, että armeijasta on mahdollisuus saada mielenkiintoista oppia ja tärkeää kokemusta elämään, Tyynilä miettii.
 

Sotilaspoliisin tehtävissä intissä toimiva Tyynilä on siviilissä huippu-urheilija, joka pelasi amerikkalaista jalkapalloa Suomen parhaassa seurassa. Moninkertainen Suomen mestari  Helsingin Roostersin riveistä kokee jenkkifudiksen auttaneen häntä palveluksen ohella.

– Pari vuotta sitten meillä oli amerikkalainen valmentaja, joka oli palvellut Afghanistanissa USA:n armeijassa. Hän piti koulutuksia, joissa juostiin kentän ympäri, kun teimme tyhmiä virheitä peleissä. Se opetti armeijan ideologiaa.

– Ei anneta periksi ja taistellaan jokainen suoritus loppuun saakka, vaikka se olisikin ikävää. Se on semmoinen asia mitä on voinut soveltaa sekä intissä että siviilielämässä.

– Älä lopeta, Tyynilä käskee.

Lapsena kitaransoittoa ja punkmusiikkia harrastaneella Tyynililällä oli useita unelmia pienenä.

– Ensin halusin olla lakimies, koska isäni on lakimies. Seuraavaksi halusin olla lääkäri, mutta biologia ei kiinnostanut ollenkaan.

– Lääkiksen ja oikiksen jälkeen mietin mitä on jäljellä ja päädyin kauppikseen. Äiti sanoi, että kauppikseen on vaikea päästä. Asetin itseni vaikeaan asemaan ajattelemalla ettei ole mahdollisuutta epäonnistua ja näin ollen on vain mahdollisuus onnistua.

– Monien pettymykseksi on pakko sanoa, että en harkitse sotilasuraa. Minulla on rakas avovaimo kotona sekä opiskelupaikka. Minulla on suunnitelmia elämän varalle.

– Jatkan taloustieteiden parissa RUK:n edellyttäviin tehtäviin, eli todennäköisesti johtamistehtäviin tulevaisuudessa. Oma tulevaisuuteni valkenee seuraavien vuosien aikana, Tyynilä pohtii.